Имотният пазар в Пловдив продължава да се развива динамично, като купувачите стават все по-компетентни, което води до добро сътрудничество и помага за естествен подбор в бранша. Това каза за GlasNews строителният предприемач Гьокай Гюлер, който потърсихме за коментар.

По думите му влизането на България в Шенген ще допринесе за поскъпване на терените, а оттам и на имотите. Причината - големият инвеститорски интерес на чуждестранни компании, привлечени от идеята за ниски данъци и свободно движение в рамките на Европа. 


Какви са изискванията на купувачите през летния сезон на 2023 година и с какво се отличава пазара на имоти под тепетата, вижте в интервюто с Гьокай Гюлер. 

- Г-н Гюлер, кое е важно при избора на жилище – независимо дали става дума за нов дом или инвестиция? Цената, локацията, качеството?

- Твърде голям процент от нашите клиенти постигат 3 в 1. Много са подготвени за целия този дълъг процес от решение за покупка на жилище, избор на град или район, фирма, която ще им гарантира възможно най-доброто като използване на качествени материали и здравина на сградата.

Клиентите задават много въпроси, някои от които са специфични, показват колко много e „в час“ по темата бъдещият новодомец или човекът, който инвестира парите си в имот. Което идва да рече, че след пандемията и инфлационните трусове, сериозният купувач е като сериозният инвеститор или строител – не се влияят от манипулативни твърдения, стремят се към най-доброто, което е на пазара и са готови да оборят всеки, който им прави нездравословни внушения – било за парите им, било за жилището.

Има го профила на качествения купувач, а когато от другата страна е и качествен инвеститор и строител, то няма как да не се получи качествен краен продукт. Защото за доброто бъдеще на Пловдив е необходимо, не да се констатира „всичко станало в бетон“, а да има цъкане с език от забележителни и качествени жилищни сгради.

Конкуренцията също е в помощ на купувача да стигне до качествено жилище.

Той знае историята на фирмата, която е избрал, колко сгради са построили, знае дори организацията на изграждане и дали всичките ѝ сгради имат Акт 16.

- По-лесно или по-трудно се продава в такава ситуация?

- Читавият купувач винаги усеща читавия продавач и обратното. По-лесно се постига партньорството, което стартира от първата среща в нашия офис или на строителната площадка. Пътят до новото жилище минава през информирания избор.

Едно е да те питат защо на дадено място в Пловдив се продавало на съответно примамливи по-ниски цени и едва ли не, ти трябва да направиш атестация на този съмнителен строител или инвеститор.

Клиентите са по-подготвени, повече въпроси задават, знаят какво точно искат. Няма ги вече неловките ситуации „от вратата пита за цената“. Интересуват се от качествените материали и спецификацията им, питат за дограмата, топлоизолацията. Получава се почти разговор между специалисти.

- Какво ново се случва на имотния пазар през лятото на 2023 година?

- През зимата и пролетта пазарът бе спокоен, случи се очаквания застой след успокояването на цените. В момента има раздвижване на пазара заради гурбетчиите, които са на почивка в родината. Определено има търсене като в периода след ковид пандемията. 

- Какъв е профилът на купувача през лятото на 2023 година? Отново ли преобладават тези, които искат да спасят парите си, инвестирайки ги в недвижими имоти?

- Човек с пари. Някои имат спестявания, за които търсят нещо по-добро от депозит в банка. Казах за гурбетчиите, които разполагат със средства и нямат по-добра идея от изпитания вариант с жилище, което да отдадат под наем или да заживеят в него след време, като се върнат в България.

Продължава движението на млади хора от съседните области към Пловдив. И тези пътници с еднопосочен билет, както обичате да се изразявате в медиите, пресмятат, че е по-изгодно да плащаш заем отколкото наем във втория по големина град на България, който се развива с много бързи темпове. Условията на банките са много добри за покупка на жилище в момента.

При нас идват хора за втори и трети имот, което е атестация за това, което правим от години в Пловдив.

Преди се купуваха двустайни апартаменти повече, сега се търсят тристайни. Хората искат да живеят по-комфортно. 

- А какво ще се случи след влизането ни в Шенген? Какво е Вашата прогноза?

- Шенген ще превърне България в страна, желана за инвестиции.

Вече има интерес от големи китайски и арабски инвеститори, които чакат в момента, в който да стъпят в едно пространство на свободното движение и по-ниски данъци. Ще навлязат средства от големи фондове в комплекси.

Сериозните анализи сочат, че ще има скок на парцелите, което ще рефлектира на крайната цена на имота.

Инвеститори от трети страни отчитат, че в България са най-ниските цени на имотите в Европа. Сравнете София с другите столици. Тук са и най-ниските данъчни ставки.

На турците преди в България им изглеждаше скъпо, днес все по-често чуваме израза „в България е евтино“.

Въобще, сега е времето да се залага ход-два напред с мисълта за Шенген и прозорливост какво ще се случи на имотния пазар тогава.

- Значи темата „цените ще се сринат“ не е актуална?

- Несериозно е това твърдение. Трендът в последните години винаги е бил нагоре. Леко, но нагоре – така ще бъде и занапред.

Изчерпват се парцелите в добри зони за жилищно строителство. Останалите са или неатрактивни или проблемни. А нали никой не би искал да има дом в промишлена зона!?

Когато говорим за цени, нали никой не иска заплатите да падат. Естествено, че те ще растат, което пък е един от компонентите в ценообразуването на имота.

Хората, които активно търсят имоти, и с които ние в „ГЕРТ груп“ ежедневно комуникираме, са наясно какво се е случило, какво се случва и какво ще се случи. Не подлежат на манипулативна обработка.

У нас е голям процентът на хората със собствено жилище, много по-висок от страните в Западна Европа. Един от големите въпроси за България е дали младите хора ще имат покупателни възможности за придобиване на нов дом. Затова много български граждани работят навън. Икономиката ни трябва да се развива така, че да настигаме страните от Запада. Друг път няма.