На заседание на икономическата комисия бяха разгледани финансовите отчети на общинските дружества в Дупница.

Управителят на ВиК Илия Илиев отчете 58 000 лв. намаление на приходите, които са в размер на 2 300 000 лв., от които за заплати са разходвани 1 066 151 лв. и 63 000 лв. за външни услуги. Като цяло водното дружество е на печалба от 2000 лв.

Съветникът Костадин Костадинов отправи критика към Илиев за намалението на приходите спрямо миналата година. Управителят се оправда, че по време на ремонтните дейности в жк “Бистрица” често е спирана водата от сутрин до вечер, което е довело и до по-ниски сметки на абонатите за питейна вода. Той понесе упреци от членовете на комисията за честите аварии на водопровода и дупките, които остават по улиците след всяка авария.

Д-р Пламен Соколов пък даде пример, че е забелязал при авария 7 работници на ВиК, от които са работили само двама, останалите били наблюдатели. Той поиска да се намали съставът на дружеството. Според Илия Илиев няма как да съкрати още работници, защото всичко е свито до минимум.

По време на разговора между комисията и Илия Илиев стана известно, че община Дупница ще бъде приета официално във Водната асоциация в Кюстендил през 2020 г. Тогава асоциацията ще определя цената на питейната вода. Цената на питейна и канална вода в момента в Дупница е 1,37 лв. с ДДС.

Единственото печеливше общинско дружество ГУМ отчете спад в печалбата за 2018 г. На управителката на най-големия търговски обект Цветанка Вуковска бе направена забележка, че преди години търговският обект е имал печалба от 150 000 лв. Общинското дружество е на печалба от 118 000 лв. за 2018 г. Управителката поиска чрез писмо до кмета М. Чимев и до Общинския съвет при разпределяне на печалбата на ГУМ да разрешат 77 000 лв. да останат в дружеството. Цв. Вуковска разясни, че с парите ще монтира нов асансьор, ще ремонтира двете козирки на сградата за 39 000 лв. и ще подмени покривната конструкция на подлеза на ГУМ. Предвижда да монтира и мултимедия върху конструкцията, на която ще се вървят реклами, от което се очакват печалби за търговския обект.

Общинските дружества „Ученическо хранене” и транспортната фирма не са калкулирали печалба за 2018 г., но и нямат загуби.

ЙОРДАНКА ПОПОВА