Седемнайсет употребявани тролея - добре поддържани и запазени, ще закупи община Русе до края на лятото.

Това коментира за БТА изпълнителният директор на общинското дружество "Общински транспорт - Русе" Александър Георгиев.

Пет от тях ще пристигнат до края на идния месец от Швейцария. Останалите 12 са с механична рампа за инвалидни и детски колички и ще бъдат закупени от Чехия. Общият размер на инвестицията - за закупуване, доставка и пускане в експлоатация, е близо 600 000 лева.

Георгиев даде пример, че цената само на един нов тролейбус е около 800 000 лева.

Целта на подмяната е да се подсигури тролейбусният транспорт в Русе в идните пет години. Идеята е през това време общината да кандидатства с европроект за доставка на нови тролейбуси, ако има подходяща европейска програма.

Георгиев припомни, че досега това не е било сторено, защото до септември 2017 г. дружеството е било с преобладаващо частно участие. По тази причина е нямало право да кандидатства за европейско финансиране за подмяна на превозните средства. От края на 2017 г. общината придоби 100 процента от контрола върху активите на транспортната компания.

Георгиев каза още, че към момента Русе разполага с 41 тролея, като 31 от тях са в редовна експлоатация. Всички машини са на повече от 30 години - много амортизирани и често се нуждаят от ремонт.

Той припомни, че през 2015 г. по европроект, спечелен от общината, е била подменена основната част от контактната тролейбусна мрежа в града. Каза още, че се разработва и нова транспортна схема в Русе, като предстои цялостна реорганизация на обществения транспорт. На сесия на Общинския съвет през идния месец ще бъде разгледано и предложението на кметската управа за одобряване на подписано споразумение за безвъзмездно предоставяне на консултантски услуги на общината от Европейската инвестиционна банка. Целта е развитие на обществения транспорт в града.