Празникът Никулден традиционно се свързва с рибата и много българи се отправят на пазар, за да подготвят тържествена трапеза, отрупана с рибни ястия. По това време на деня със сигурност вече някои от именниците са на маса.

Но дали осъзнаваме каква роля играе потребителското ни поведение върху бъдещето на рибните запаси на планетата? За да задоволим глада си за морска храна, днес вадим от океаните и моретата повече риба, отколкото те могат да осигурят. А това се отразява както на морските екосистеми, така и на много местни общности, чиято прехрана зависи от рибарството, съобщават природозащитниците.

Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб, а 33 % от тях са подложени на свръхулов. В резултат за последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина.

Повече от 3 млрд. души разчитат на рибата като основен източник на протеини. Свръхуловът в океаните излага на риск глобалната продоволствена сигурност, както и поминъка на 800 милиона мъже и жени, чиито храна и доходи зависят от рибата.

Повече от 250 милиона деца в световен мащаб са изложени на риск от недостиг на витамин А. Морската храна допринася за диетата на милиарди хора в райони, където достъпа до храна нерядко може да е проблем. А само една порция риба осигурява около 50-60% от препоръчителния дневен прием на протеини.

Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата, което прави ролята на европейските потребители много важна. Предупреждава се, че свръхуловът заплашва да превърне рибарите в ледващия изчезващ вид.

Добрата новина е, че не трябва да се притесняваме да хапваме спокойно шаран, който е неразделна част от Никулденската трапеза. И макар у нас все още да няма сертифицирани шаранови ферми, по наблюдения той се отглежда природосъобразно.

Весел празник!