Блогъри решиха да проверят с инфрачервена камера Flir как влияе цветът на колата върху степента, в която се нагрява на слънце. Експериментът на YouTube-канала MikesCarInfo поднася някои изненади в противоречие с иначе стройната теория за светлите и тъмните бои в жегите.

В опита участват няколко еднакви всъдехода Toyota Highlander в различни цветове. Очаквано най-много се нагрява черният автомобил, върху който камерата отчита 70.5 °C, а най-малко - белият (45 °C).

Резултатите при някои от другите цветове обаче са неочаквани. Сивият Highlander, например, се нагрява почти колкото черния - 63 °C. Температурата на сребристия е по-ниска - 54 °C, но въпреки това е по-висока от тази на белия. Това е малко странно, тъй като и двата автомобила са доста светли.

През юли метеоролози от щата Небраска демонстрираха нагледно защо в паркирана на слънце кола не бива да се оставят деца и животни. След час температурата в тестовия автомобил се повиши до 79 °C, а след осем часа оставеното купето тесто се бе опекло на 85 °C.