Гордостта на българския спорт - спринтьорката Ивет Лалова, се намира между две големи отборни състезания, на които представя България – отминалото европейско отборно в Хърватия и Балканиадата, която предстои на 2 и 3 септември в Правец. 

"Отборните състезания са едни от най-приятните състезания. Имат различна атмосфера и различен дух. Подкрепяме се много повече вътре в отбора и често мисията и целта пред нас е обща. Това създава една колегиалност, единност, борбеност", заяви тя.

Спринтьорката благодари на президента на БФЛА Добромир Карамаринов за признанието, че е легенда заради осмия си златен дубъл за България, но заяви, че винаги е била самокритична и е искала повече от себе си: "Това ме кара да продължавам напред".

Заради бъдещото и пето участие на Олимпийски игри, тя обясни, че емоциите не могат да се сравнят с нищо друго.

"От една страна има още много време и изключително много работа да се свърши, докато дойдат олимпийските игри. От друга страна, съм щастлива, защото през по-голямата част от кариерата си никога не съм си представяла, че мога да стигна до 5 олимпиади. В съзнанието ми просто продължавам напред", обясни спринтьорката пред "Монитор".

И допълни, че на всяка олимпиада е била в различен етап от развитието си и като атлет, и като човек. 

"Поглеждайки назад, си спомням с умиление най-вече моето първо голямо състезание в Атина. Тогава бях просто едно дете с огромни амбиции, нямах ни най-малка представа колко дълъг и труден път ще трябва да извървя. Игрите в Пекин през 2008 г. бяха моето завръщане в елитния спорт след счупената бедрена кост и претърпените операции. Тези в Лондон през 2012 г. бяха по-специални, защото най-накрая бях европейска шампионка на 100 м. Но коренната промяна за мен идва с игрите в Рио през 2016-а, когато вече намерих своята дисциплина (200 м), бях узряла психически и работих много, за да стигна отново до финала. Надявам се олимпиадата в Токио да бъде още по-успешна за мен, защото се чувствам готова", каза още Лалова.

За най-щастливите моменти

"Европейската титла в Хелзинки беше невероятно щастлив момент за мен именно заради това, че през 2005-а не участвах на световното първенство, а толкова го исках. През 2016 г. двата сребърни медала в Амстердам ми донесоха отново огромно щастие, защото няколко месеца по-рано на треньора ми Роберто Бономи беше поставена диагноза рак. Така между това европейско и олимпиадата в Рио преминахме заедно през много неща и финалът там беше също един от най-щастливите ми и емоционални моменти", разказа Лалова.
За децата и спорта

"В България има безброй талантливи деца и за щастие и клубове, които развиват детския спорт. Талантът се вижда отдалеч и нямам търпение тази година да видя отново тези деца да се състезават, както и много нови, които се записват. В клуба ми ("Ивет Лалова Спринт Академи") има деца, които са от самото начало и израснаха пред очите ми. Гордея се безкрайно много с техния талант, тяхната любов към атлетиката и искам да ги науча най-вече на търпение. Големият успех не се постига нито за един ден, нито за една година. Искам да ги видя един ден на олимпийски игри", уточни тя.

Ивет Лалова сподели, че в момента пише своя книга, в която споделя полезен опит, с който цели да мотивира младите спортисти.