Вече няколко пъти сме ви разказвали в наши материали за Дайдо Кан доджо в Пловдив. Прекрасно място, където духовното е над всичко. Тук обаче не е място, където Айкидото и духовните практики ще ти донесат медали и признателност. Тук няма да получиш благодарност. Тук ще откриеш себе си. Ще станеш по-добър човек. Тук учителите  не мислят за теб като за бизнес. Не виждат в теб "още една такса". Не си им клиент, а се превръщаш в част от семейството им. Външни лица трудно се допускат до тайните на Дайдо Кан доджо, но ние имаме щастието да имаме тази привилегия. Затова ще ви срещнем с едни от най-големите майстори по Айкидо, Мисоги и Дзен от цял свят, които се събраха за една седмица в Пловдив, за да практикуват заедно тайни практики, които тепърва ще завладяват света със своята чистота, духовност и неизчерпаемост, с която зареждат човешкото тяло и същество.

Няма как да не открием нашия разговор с японския учител Хирута Сенсей.

"Вече се превърна в традиция два пъти в годината да посещавам Дайдо Кан доджо. Причината да съм тук са дихателните практики Мисоги. Причините да съм тук са дихателните практики Мисоги и медитацята Дзадзен. Дзен будизмът идва от Китай, но началото му е поставено в Индия. Мисоги е Шинто практика в Япония. Преди около 100 години писателят и Дзен поклонникът Сузуки разкрива за аудиторията Дзен изкуството. Той го промотира в западния свят. Шинто бе затворено доста дълго време, но преди 15 години започнаха да идват много чужденци в Ичкокай Доджо. Аз съм един от най-старите членове. Този стил бе много време скрит и таен. Тази практика развива хората към по-добро и развива човешките качества. Дзен е седяща медитация, чрез която се вглеждаш в себе си. Мисоги е динамично и интензивно дишане. Чрез тази техника на дишане се прочиства съзнанието. Това е доказано и отработено. Дзен и Мисоги имат общо минало и обща цел - да се усъвършенстваш. Ние ги тренираме и двете. Чрез тази тренировка ние се доусъвършенстваме. Вглеждаме се в собствените си корени. Това е идеята на тези тренировки и практики. Това доджо тук в Пловдив е на много високо ниво. След като завършим и разпространим нашата идея, тя ще почне да се разпространява от тук, от това доджо. Тренировките са тежки, но само от нас самите зависи, дали ще изискаме достатъчно от себе си, за да го постигнем. Това не е за бизнес, не е за спечелване на пари. Идеята е да разпространим тези практики и хората да ги използват.  Ще почнем да се разпространяваме като клонове, но ние ще преценим, къде и кой заслужава да го посветим в тези практики. Тук е Генади Сенсей, който ще посее семето в Русия на Дайдо Кан доджо и се надяваме след години то да порасне в голямо дърво.

Обръщаме се към Генади и виждаме всичкото спокойствие на света в погледа му. А той заговаря:

"За да разкажа нашата идея, трябва да върна малко историята назад във времето. Всички практики, с които се бях сблъсквал имаха някакъв лимит. Преди 10 години отидох в Ичкокай доджо и се запознах с тези практики. Научих, че те нямат предел и помагат постоянно за доразвиването на моите качества. Тези практики са неизчерпаеми. Това направи моя избор да се занимавам с тях - предопределен. Понеже съм ходил и в Ичкокай доджо и тук в Пловдив, мога да сравня двете места и мога да кажа, че в Дайдо Кан доджо се чувствам точно както в Япония. Тук всички правила се спазват, духът е същия. Аз избрах пътя на Хирута сенсей и Димитър сенсей.

Около нас на масата има още 1 учител, Садек сенсей. Той е от Франция и взима думата:

Преди години се запознах в Гърция с Димитър сенсей. Там бяхме на семинар на нашия  Айкидо сенсей Джуба. Там за първи път се сблъсках с Мисоги. С Димитър сенсей продължаваме да изграждаме нашата духовна връзка. Идвам в Пловдив по 2 пъти в годината. Организираме семинари. Сега създаваме нова програма, в която съчетаваме Айкидо с дихателните упражнения и Дзен практики. Димитър ми е разказвал много пъти за Хирута сенсей и за мен е чест да се запозная днес с него. Тук съм за да мина за пръв път през Шугако шугио (Мисоги) и да я предам на моите ученици. Чувал съм хиляди пъти за Мисоги, но само повърхностно. Сега съм тук да се запозная и в дълбочина. Тук съм да направя следващата крачка в моето развитие. Тя е много духовна крачка и аз съм готов за нея. Това е моята мисия тук, в Пловдив, в Дайдо Кан.

Около масата с нас са и няколко последователи на учителите от Русия и България. Искаме да чуем и тях. Да разберем тяхното мнение, техните мисли и чувства, свързани с практиките. Миша е руснак. Млад мъж, с уверен поглед.  Първи се престрашава да говори:

"Аз се запознах с практика преди няколко години и миналата направих първата си Шугако шугио (Мисоги) практика в Дайдо Кан доджо. И сега съм щастлив да съм отново тук, защото да продължиш е най-важното. Усещането на съществуването след тази практика, за мен е много важно като усещане. Преди да започна да се занимавам с Мисоги, се занимавах с много най-различни други практики, които се изчерпваха, но сега съм с усещане на неизчерпаемост.

Марина е красива млада рускиня. През цялото време не спира да се усмихва, а позитивизмът, който внася в цялата зала се усеща от всички:

"За мен също е много важно да продължа пречистването чрез дишане. Когато аз  преминах през практиката, разбрах, че е много ценно да живея в настоящия момент. Искам да благодаря на всички учители, че ни подкрепят и ни държат в правия път. Благодаря за възможността да идвам в Дайдо Кан доджо на Димитър сенсей, за да упражнявам практиките. Тук в Пловдив съм практикувала най-много, щастлива съм тук, виждам искреност, чисти взаимоотношения и сплотеност."

Надин Николова е от България. Тя се занимава с Джала терапия във вода, а дихателните практики са изключително изключително свързани работата й:

"2 пъти сме ходили с Димитър по няколко месеца в Япония и съм щастлива, че успях да се потопя в практиката. Дайдо Кан ми даде много яснота в живота. Много съм благодарна, че тук мога да практикувам. За мен е празник, когато всички тези хора са тук. Практиките са дълъг процес, който не приключва за час-час и половина, а продължават понякога по 12 часа. За мен има голяма разлика в Дайдо Кан. Тук целия процес и завършен.

С Димитър Сенсей сме запознавали вас нашите читатели. Той няма нужда от визитка и представяне, затова веднага ви насочваме към неговите думи.

"Стария стил е застанал на едно ниво и не се добавят нови практики. Сега имаме уникална възможност да развием програма, която е възобновяване на стария стил и допълнително развитие на техниките. Чистим всички детайли и работим там където има изоставане. Тук не търсим признание и медали, а тук хората идват да развиват себе си, а след това с общи усилия да дадем добър пример на цялото общество около нас. Искаме да научим всички, че когато имаш възможност трябва да действаш. Има хора, които идват тук и очакват признание и благодарности, това е в разрез със нашата идея. Тази практика не изисква благодарност, не изисква признание. Тя е за теб самия и за хората. Да даваш пример и да помагаш на другите, да им показваш начина, по който трябва да вървят напред. Тази практика допуска само хората, които са отдадени, а тези които имат объркване и не са наясно с процеса - самата практика им прави естествен подбор и ги изхвърля. Това не е изразност, не е реклама, това е нещо което не изисква изтъкване, а само даване... Без да очакваш нищо.

Припомняме ви, че от 2 месеца Дайдо Кан е единственото сертифицирано доджо в Пловдив от Българската федерация по Айкидо. В началото на октомври председателят на БФА Пламен Юруков връчи сертификатът, подписан от зам.-министъра на Младежта и спорта Ваня Колева. "Спокойно мога да кажа, че сенсей Антонов е инструктор на световно ниво и е осигурил всичко, което е необходимо за трениращите. Това тук е наистина едно много добро място, където може да се тренира по истинския начин. Казвам истинския, защото е много важно родителите, които водят децата си на тренировки, да знаят къде ги водят. Именно затова е системата за лицензиране от българското законодателство. Казвам всичко това на базата на моя 33 годишен опит в този спорт", заяви товага пред Glas.bg Пламен Юруков.

Залата за тренировки се намира в квартал Коматево в близост до базата на ПФК Ботев Пловдив.
Адрес: Коматевско шосе 202
Телефон: 088 850 4768
Facebook: ТУК

Завършихме официалната част на този разговор и преминаваме в свободни приказки с гостите и учениците на Димитър от чужбина. Естествено говорим за България, какво са чували за нея, какво знаят. Почти всички споменават за цветето роза. За българската роза. Именно за това и с помощта на нашия рекламодател РЕФАН България се спираме и на най-подходящия подарък за гостите на Пловдив. Той е от козметичната серия Кралица роза (Queen Rose), която е с високото съдържание на натурални розови продукти - розова вода, розово масло и конкрет, и която представя родното и българското по прекрасен начин.