Всички живи организми на Земята към момента са създадени на основата на протеини, които пък са базирани на едни и същи 20 аминокиселини и един единствен геном. Така съществува и се развива животът на нашата планета и до момента не знаем за друг възможен вариант. Единствената форма на живот е базирана на въглерода.

Това обаче скоро може да се промени, защото учени от Лабораторията по молекулярна биология в Кеймбридж възнамеряват да създадат полимери, съставени от нови аминокиселини.

Научният пробив може да се окаже възможен чрез цялостен редизайн на рибозомите - клетъчни органели, които са своеобразна молекулярна фабрика, намираща се във всички живи клетки, съобщава it.dir.bg. Тя синтезира протеини и превръща генетичните особености в реални характеристики на организмите.

Според изследователския екип зад проекта, в по-далечно бъдеще това би позволило развитието на концептуално нови лекарства, материали с необикновени свойства и дори - на пълноценни молекулярни машини. А може би - и на нов вид живот, непознат на нашата планета.

Как по-точно "Homo sapiens" вижда бъдещето?

Много от нас мислеха, че в бъдеще ще имаме по-големи глави с по-големи мозъци, но това се оказа еволюционно неефективно, тъй като жените биха раждали още по-трудно. Природата не би избрала това.

Други хора смятат, че в бъдеще хората ще имат по-добри физически характеристики и ще изглеждат по-слаби и стройни, ще сме с еднакъв цвят на кожата, ще сме с изравнени показатели.

Трети смятат, че хората ще са безполови или, че човечеството ще се превърне в колективен суперорганизъм.

Има, обаче, едно наистина интересно и логично предложение. Ако погледнем в периодичната таблица, можем да видим, че въглеродът и силицият са елементи от една и съща група. Животът на Земята, както всички знаем, идва от един геном, който е базиран на въглерод, но се оказва, че може да съществува форма на живот, базирана на силиций. 

Вероятно е да се превърнем във видове, които ще бъдат подпомагани от части на компютър. С някое и друго подобрение, бихме се превърнали в "Homo cyberneticus". Това означава нашите мозъчни и двигателни дисфункции да бъдат подпомогнати от силициеви приспособления. Като химичен елемент, силицият е на второ място след кислорода в човешкия организъм.

Ако този модел се окаже успешен, и използваме силициево-базирани приспособления за нашите мозъци, без проблем ще го докараме до момента, в който нашият мозък ще е изцяло базиран на принципите на един компютър. Този вид би бил известен като "Homo hybridus", тъй като ще има тяло, подобно на нашето.

Но има един основен недостатък на "Homo hybridus" - в крайна сметка органичните части на индивида ще изчезнат и ще умрат и това ще доведе до възхода на "Homo machinus". Този вид ще бъде изцяло изработен от силиций и по същество ще е безсмъртен. Мозъкът ще може да създава копия на информацията, по подобие на компютър, за да не я губи, а частите ще могат да бъдат ремонтирани или заменяни.