Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Европа е на 100% зад България.

„Ако искаме устойчива идея в рамките на ЕС трябва да сме на ясно, че ние разчитаме на България за действия и и информация. България е много важен член на Европейския съюз. Лично ви благодаря за подкрепата, която ми дадохте“, каза тя на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов.

Лайен посочи, че през последните седмици е разговаряла за кандидатите за еврокомисари, включително и с родния кандидат Мария Габриел. „Тук съм, за да слушам много внимателно какви са вашите приоритети и очаквания. В Европа можем да успеем само, ако обединим усилията си“, каза новият председател на ЕК и добави, че придава голямо значение на становищата на страните от Източна Европа.

„Трябва да обменяме становища и да си говорим, защото сме изправени пред сериозни предизвикателства. Демографските проблеми, киберсигурността, промяната на климата и др“, посочи фон дер Лайен.

Тя заяви, че в България вижда големи инвестициите в университети, училища. „Виждам колко висок икономически растеж имате – най-високият, който някога сте имали. Това ми направи прекрасно впечатление“, заяви още фон дер Лайен.