Премиерът Бойко Борисов отчете след среща с новия шеф на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, че в сравнение със САЩ и Китай – Европа е на дъното по иновации. Той смята, че в тази посока трябва да се инвестират много пари и на мозъците в Европа да се даде и материалната възможност, за да доразвият капацитета си.

„Централна и Източна Европа имат огромен човешки потенциал. Много хубаво сте разбрали това, което е приоритет на нашето правителство и с удоволствие в нашето портфолио бихме работили за него: не само дигитализацията, за която говорим, но са важни и самите хора“, посочи той.

Борисов обясни на фон дер Лайен, че много мозъци и много хора от всички бивши соцстрани са отишли да работят на запад. „С една дума сега Западът е длъжен да инвестира много пари отново да повишим квалификацията и конкурентоспособността на държавите от Централна и Източна Европа“, обясни той.

Премиерът настоя в новата Европейска комисия да не се спекулира с ресори и обясни, че България е спазила изискванията на ЕК при номинацията на български еврокомисар. „Аз изпълних едно от указанията на ЕК да номинираме жена за комисар (Мария Габриел – бел.ред), за да може балансът между половете да стои в ЕК“, коментира още той.

Що се отнася до проблемите, свързани с миграцията, Бойко Борисов заяви, че България е добър пример за справяне със ситуацията: „Българите забравиха какво е да имат мигранти по улицата и това е благодарение на изключителните усилия, които полагаме с нашите служби: граничари, ФРОНТЕКС и разбира се с нашата дипломация, която имаме със съседна Турция“.