Единадесет съдии от Апелативния специализиран съд поискаха от Висшия съдебен съвет (ВСС) да се произнесе за опит за оказване на влияние върху вътрешното им убеждение. Повод за това искане е разпоредената от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов проверка на движението на делата по промяна на мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

"Проблемът е, че въпросната проверка се провежда в срока на произнасяне на съдиите. През това време те трябва да съвещават, за да вземат решение. Тази проверка пък е по повод медийни публикации. В заповедта обаче не се посочват конкретни такива", обясни председателят на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев.

Той допълни, че за множество други дела също е имало медийни публикации, но подобни проверки не са били насрочвани.

"Проверките са законово регламентирани, но този мониторинг трябва да е разумен и не трябва да се превръща в институционален натиск. Трябва да е ясно, че в Апелативния специализиран съд се разглеждат дела срещу хора, които притежават медии и вестници. Нормално е в тези вестници да критикуват съдиите, а подсъдимите да се изкарват герои. По всяко едно дело ли ще има проверка, което бива критикувано в някои вестник или сайт", заяви Ушев.