Тонове боклуци и едно малко и съвсем незаконно сметище – това виждат пътуващите с влака по линията Перник-София.
 
Вместо красива растителност и причудливи скални маси, избралите приключението “БДЖ” се натъкват на мръсотия и боклуци и то само минути след напускането на гара “Горна баня”. Боклуците са там от години, но никой не почиства на място, сигнализират граждани. 

Железопътната линия, която пътува от София до Перник минава през “Горна баня” и ромския квартал “Факултета”. В района има толкова много боклуци, че е имало случаи, в които влакът трябвало да спира, защото не може да премине. 
Затова и от Национална компания “Железопътна инфраструктура” непрестанно хвърлят средства, за да осигурят габарита на железния път, посочват от компанията. 

“През последните 12 години НКЖИ е похарчила 6.5 млн. лева за ремонт и почистване на тази отсечка. Имали сме пет големи почиствания с механизация и голяма организация. Изхвърлят се и метални отпадъци, контейнери пълни с боклук се бутат на пътя”, посочи пред bTV инж. Първан Рахталиев.

Тук беше почистено основно преди година и половина, отбеляза и кметът на район "Красна поляна" – Иван Чакъров. 

Изглежда обаче нещата единствено и само временно решение. След всяко чистене отнема до два месеца районът отново да се замърси. До три месеца отсечката изглежда така, сякаш никога не е била почиствана.