Лоша новина за пушачите. Цигарите отново ще поскъпнат, а този път повишението ще е заради новия бандерол. Тютюневите изделия ще поскъпнат средно между 10 и 40 стотинки.

Справка на “Труд” в Публичния регистър на цените на тютюневи изделия показва, че от 15-ти юни до сега кутия цигари на един от тютюнопроизводителите, е поскъпнала два пъти – от 5 до 5,40 лв. Увеличението е станало поетапно на няколко пъти като цената се е вдигала с по 10 и 20 стотинки. Това е практика и на други водещи компании. 

Повод за увеличението на цените от май насам е смяната на бандерола на тютюневите изделия. От средата на 2019 г. всяка кутия цигари в Европейския съюз трябва има уникален сериен номер, по който ще може да се проследява целият й път от производителя през дистрибутора до търговския обект, от който клиентът я е купил. 

Върху новите бандероли на цигарените кутии вече няма да бъде изписвана крайната цена на продукта. Стойността трябва да бъде слагана върху самата кутия, с изключение на пурите и пуретите

Експерти обаче твърдят друго. Според тях поскъпването няма общо с новите бандероли, а става въпрос чисто и просто за ценова политика на всяка отделна компания.