Апелативният специализиран съд освободи кмета на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев под парична гаранция от 150 000 лева. 

Мярката на неотклонение на кмета на „Северен” бе променена в парична гаранция и той може да излезе от ареста, но след като внесе сумата. Тя набъбна доста, след като на първа инстанция определената му гаранция бе 3000 лева.

Решението на магистратите беше отложено с няколко дни, след като във вторник  липса на медицинска експертиза вкара в полемика прокуратурата и защитниците на Ралев заради здравословното му състояние.

Според адвокатите на районния кмет, той страда от жълтеница и до момента е свалил над 15 килограма. Визуално обаче изглеждало, че е отслабнал само с няколко килограма, твърдят от обвинението. 

Ралев изкара близо 3 месеца в ареста, след като бе арестуван на 30 май.  Дни след арестуването му премиерът Бойко Борисов заяви, че самият той е разпоредил да се разследва сигнал за рекет от бизнесмена, лично адресиран до него. 

По-късно стана ясно, че районният кмет е бил проучван и следен със СРС още от началото на година – цели пет месеца  преди да бъде задържан. 

Ще седне ли отново на бюрото си в кметския кабинет, ако прекрати неплатения си отпуск, скоро ще стане ясно. По-вероятно обаче е прокуратурата да поиска отстраняването от длъжност на кмета на "Северен".