Росица Матева призова избирателите да не поставят бюлетините една върху друга, но дори и да има лек отпечатък от черната лента или печата - вотът е редовен

Нека не търсим някакви проблеми, а изборният ден да протече спокойно. Това призова на първия за деня брифинг на ЦИК говорителката на комисията Росица Матева. 

12,3% е избирателната активност за страната, каза тя. Не всички ОИК са подали данни - от около 25 общински комисии данни липсват. Най-висока е активността в Болярово - 33,94%, а най-ниска  - в Пловдив - 7,25%.

Дадоха маркирана бюлетина на избирателка в Пловдив

По-рано днес стана ясно, че до ЦИК са подавани и сигнали, че върху бюлетините се образуват белези, ако избирателят ги постави една върху друга, докато отбелязва вота си. С 11 гласа "за" комисията реши да изпрати указание до СИК, че такъв тип "отбелязване" не води до недействителност на бюлетината. СИК и ОИК ще получат специално писмо, за да няма тълкуване по въпроса и да приема бюлетините за редовни.

България гласува! Машини няма, но хартиени бюлетини има, изборът е ваш!

Матева призова избирателите да не поставят бюлетините една върху друга. Дори и да гласуват върху бюлетината, има много лека следа, която е оставена върху другата бюлетина, отбеляза тя. При поставянето на печатите и черните ленти, които гарантират тайната на вота, има същият проблем. Затова ОИК трябва да информира СИК, че бюлетини със следи от черната лента или печата, трябва да е отчитат като действителен глас, каза говорителят на ЦИК.
Има 7 жалби, две за назначаване на СИК - за неназначени членове.

Савина Петкова: Гласувах за по-доброто бъдеще на Пловдив

Няма сигнал за липсващи паравани, подаван до ЦИК. Само в една от секциите в Девин са пискали втори параван, но сигналът е пратен по компетентност към кмета, тъй като той е отговорен за осигуряването им. "ОИК-столична и общинската администрация би трябвало да са осигурили вчера всички необходими книжа и материали за провеждането на вота", настоя Матева в отговор на въпрос има ли проблем с осигуряването на тайната на вота в столичните секции.

Костадин Димитров: Пловдив трябва да има добър стопанин