Апелативният съд в Пловдив остави окончателно зад решетките двамата полицаи и двамата шефове от пловдивския футболен клуб „Ботев“. Те бяха задържани за изнудване, участие във въоръжена организирана престъпна група и заплахи към футболни фенове. Решението е окончателно.

Зам.-търговският директор на ФК "Ботев" Въльо Петров, директорът по сигурността на клуба Милен Стоянов и двамата полицаи Галин Колев и Мартин Ламбрев, арестувани преди седмица, днес поискаха от съда по-леки мерки за неотклонение, предаде TrafficNews.bg.

Четиримата са привлечени към наказателна отговорност  за извършени от тях престъпления, свързани с участие във въоръжена организирана престъпна група, създадена с користна цел и цел да върши съгласувано в страната и чужбина изнудвания и принуди на различни граждани. Спрямо ръководителя на организираната престъпна група Въльо Петров /49/  г., са повдигнати пет обвинения за изнудвания и принуда. Престъпленията са извършени в периода от  септември до ноември 2023 г. на територията на  Пловдив и Димитровград. 

Спрямо другите двама участници от групата, единият от които е служител на  МВР в  Пловдив -  полицаят Галин Колев и Милен Христев , собственик на "Ботев гард", са повдигнати също обвинения за изнудвания и принуда. Спрямо четвъртия участник в организираната престъпна група  Мартин Ламбрев, който също е служител на МВР  в Пловдив, са повдигнати обвинения само за изнудвания.

"Задържането на Милен Христов е  незаконосъобразно, необосновано и несправедливо", заяви неговият защитник адв. Кемалова , която настоява за мярка "подписка". Според нея, Окръжен съд, който е първа инстанция, нямал мотиви за задържането по всички доводи, които са направили. "Липсват данни за авторството на престъплението, камо ли за доказателства. Има спор и за местната подсъдност. Съдът не е взел предвид, че обвинението "изнудване" е в графата "престъпления срещу личността", заяви Кемалова. 

Милен бил известен в Димитровград като ръководител на борческа групировка "седмиците". Тя определи обвиненията като "скалъпени" , единствено защото "някой искал да вземе Ботев". Знаците на полицията, които били намерени в Милен Христов са му били дадени от Ботев във връзка с охраната на мачовете и носенето на белезници, заяви Кемалова. Откъде Ботев раполага с полицейски атрибути не стана ясно. 

Друг пропуск на съда, според Кемалова е , че Окръжен съд не е изложил мотиви кой е ръководител на Организираната престъпна група, кога е създадена, как са се съгласували, нямало точна дата и място къде е създадено ОПГ. Кемалова също попита защо прокуратурата не е иззела видеозаписите от стадиона, макар че в продължение на няколко месеца една медия е писала за случая. 

Адвокатът на полицая Галин Колев - Никола Симеонов, също поиска по-лека мярка. Заяви, че наложената мярка - арест  е незаконосъобразна и несправедлива, с крайно лаконични мотиви. Симеонов смята, че няма ясна хронология на престъпленията, не се знае и защо е образувано производството. Нямало жалби от пострадалите свидетели. Той също изгради защитна версия , обвинявайки медиите. "Вместо върховенство на закона се прилагало върховенство на медиите. Не само в това дело, но и в тоза на арменците" заяви Симеонов.  Твърди, че на 20 септември, когато е било изнудването,  Галин Колев физически не е присъствал в Димитровград. Адвокатът поиска отвод на наблюдаващият прокурор, защото бил предубеден, което се доказвало от протокола на Окръжен съд. 

Полицаят, обвинен в серия престъпления, имал само добри характеристичните данни - чисто съдебно минало, трудова ангажиран, семеен, без криминалистични регистрации. Нито е опасен, нито може да се укрие, нито да извърши друго престъпление, твърди Симеонов.  Прокуратурата го е изкарала, че извършва лихварска дейност, коментира адвокатът с настояване за по-лека мярка. 

От вчера има заповед, че е отстранен от работа и за иззети служебното му оръжие и полицейската карта.  

Адвокатът на Въльо Петров, който се оказа зам. търговски директор на Ботев, заяви, че не му е ясно как тези лица са попаднали в полезрението и как се е стигнало до разследване на лица, които не живеят в Пловдив. Според него не я ясна причината да се случи всичко това в Пловдив и прокуратурата да се заеме е пострадалия Христо Илиев и другите двама Живко Василев и Иван Атанасов. Константин Давчев също обвини прокуратурата в предубеденост и тенденциозност.

"Правната квалификация на обвиненията е тотално объркана. Законът не предвижда между двете мерки да се събират нови доказателства. Обвиненията на прокуратурата са "кърпени" и няма как защитниците на обвиняемите да знаят какви точно са престъпленията и кога са се случили", заяви Константин Давчев. Прокуратурата се опитва да внуши на съда, че има по-конкретни обвинения, с които да се прецени може ли да се извърши ново престъпление, но няма доказателства за нищо. Липсват и доказателства за структурираност, трайност и съгласуваност, които са основни, за да има обвинение за ОПГ. Няма и никакви трайни връзки между обвиняемите, както и комуникация между тях. В момента няма приложени и СРС-та по делото. Няма доказателства за заплахи. Няма и общо съгласие между всички обвиняеми да извършват каквото и да било, няма и доказателства срещу ръководителя, че е такъв, което говори, че няма дании за ОПГ. 

Адвокат Давчев донякъде опроверга тезата на колегите си, че обвиненията са по медийни публикации, тъй като съобщи в съда, че Въльо Петров се е срещал с разследващ журналист и е подавал информация. 

Защитникът на Мартин Ламбрев - Румен Катрев, заяви че доказателствата са негодни и не се установява обосновано предположение, че е извършил престъпление или че има опасност да извърши такова. "Материалите по делото изобилстват от непотвърдена оперативна информация и няма никакви изчерпателно посочени доказателства. Прокурорът и Окръжен съд са поставили и четиримата обвиняеми под общ знаменател. Липсва индивидуализиране и конкретизация какво точно е извършил Мартин. Вътрешна сигурност е извършила проверка и той е дал подробни обяснение, за които първоинстанционният съд не е взел отношение. Мярката е несъразмерна спрямо всички доказателства срещу него", коментира Катрев. 

Прокурорът Добринка Калчева настоя Апелативен съд да потвърди ареста и за четиримата. "Има обвинения за тежки умишлени престъпления, които се наказват с лишаване от свобода. Има обосновано предположение и за четиримата, че са автори на престъпленията, които са подробно описани" каза тя. 

Смята, че обвиненията не са прецизни, но се обосновава с това, че са още работни и тепърва ще бъдат прецизирани. "Относно конкретизацията за  дати, са налице достатъчно данни, за да могат обвиненията да се приемат за годни. Адекватно са изпълнени и критериите да говорим за ОПГ. Тепърва ще се събират и още доказателства", заяви Калчева. 

Разпитани са множество свидетели, извършени са огледи, претърсвания и изземвания, свален е запис от скайбокса на стадиона, както и разговор между Живко Василев и длъжностно лице от МВР, която касае една от преписките. Иззети са боеприпаси, предстои да бъдат правени експертизи. Доказателствата,че Въльо е ръководил ОПГ-то също са достатъчни, дори са го наричали по определен начин , подобно на ръководител. Имал е авторитета да привиква определени лица и да дава нареждания. Опасността да извършат друго престъпление е реална и това е ясно описано и от окръжния съд.", допълни тя. 

“Не знам къде се твърди, че прокуратурата съдейства на медиите, заради някаква смяна на собствеността на футболния клуб. Става въпрос единствено за криминални престъпления. Ако бъдат пуснато на свобода могат да окажат въздействие на разследването и на свидетелите и на бъдещи действия,които предстои да бъдат извършени. Могат и да извършат действия против правосъдието. Полицейските служители дори са по-опасни от другите, които са криминално проявени. Прокуратурата не плаши с повдигане на нови обвинения, но ако бъдат събрани нови доказателства, то такива ще бъдат повдигнати. Това обаче на стои на дневен ред към момента" заяви Калчева. 

Директори на "Ботев" и полицаите от ОПГ-то обжалват арестите си

Оглушително мълчание в „Ботев” след арестите и обвинения на директори в ОПГ

ОПГ превзема Ботев, всявайки страх сред феновете! Четирима в ареста, ще има ли още? СНИМКИ

Бригадата на Въльо към феновете на Ботев: Ние сме държавата, няма на кого да се оплачете