Четирима от замесените в аферата с фиктивния медицински център и източването на Здравната каса излизат от ареста, а организаторът- остава. Това реши преди минути Окръжен съд-Пловдив, след като управителят на медицинския център "Медлайф" Ненко Василев, който бе защитаван от адвокат Антонова, адвокат Карамитева и адвокат Чалъмов, д-р Ростислав Костадинов, защитаван от адвокат Росица Драгиева и Стефан Петков и тримата помагачи, които са служители на фирмите на организатора - Пламен Коларов- адвокат Мирослав Каварджиков , Веселина Николова- адвокат Зоя Тошкова и Златка Бързашка- Адвокат Михайлов,  се изправиха пред магистратите, пише TrafficNews.bg.

В  началото на заседанието прокурорът представи разпити на няколко свидетели по производството. Един от тях бе разпит на лица, които са заявили първо, че са били на комисии, а по-късно са сменили показанията си. Последният протокол от разпит е  на служител от съответния офис, който обяснява, кой какво е вършил и какво му е било нареждано.

Съдът остави в ареста лекарите за източване на милиони от Здравната каса


След като защитата и обвиняемите се запознаха с тези материали, една от адвокатките заяви, че в разпитите на едното лице има противоречия и не следва да бъде приет от съда.

Според държавното обвинение единствената адекватна мярка, която трябва да се наложи на обвиняемите е „ задържане под стража”. Беше добавено още, че всеки един от тях е запознат за това, че не се извършват реални прегледи, а се събирали лични данни, както са се попълвали и въпросните протоколи.  Към настоящия момент обвиненията на всеки един са подкрепени с доказателства, заявиха още от прокуратурата. Те конкретизираха, че по обвиняемата Николова е била в ролята на мениджър на съответната дейност  в един много дълъг период от време.

Защитата на Ненко Василев адвокат Антонова заяви, че според нея обвинението е несъставомерно, като „работното„ такова е написано по-бързия начин и дори е посочено, че Василев е със средно образование, а той има завършено висше .

„Не знам каква опасност има моят подзащитен да извърши друго престъпление. Не мисля, че тази мярка съответства на целите , които са приложени от законодателя. Най-тежката мярка не е нужна в конкретния случай,” заяви още защитата на Василев, като пожела мярка парична гаранция.

Докараха в съда лекарите, замесени в източването на милиони в Пловдив

„Няма доказателство,  че Николова ако бъде пусната с по-лека мярка ще извърши престъпление. Аз не знам тя точно какво е извършила и с какво е помагала да бъде извършено”, зави защитата на Веселина Николова адвокат- Зоя Тошкова.

Тя добави още, че няма свидетели, които да посочват, че Николова им е взимала данните и не предоставяла принадлежности.

След изслуша всички пледоарии на адвокатите, съдът взе рещение да остави в ареста Ненко Василев, като се позова на това, че е бил собственик на дружествата и има реална опасност от извършване на друго престъпление. Спрямо  Пламен Коларов и Златка Бързашка, магистратите взеха мярка за неотклонение „домашен арест”, който да се следи с електронна гривна. Съдията е взела предвид  добрите им характеристични данни и не толкова голямата опасност от извършване на друго престъпление. 

По- лека мярка бе наложена на Веселина Николова и д-р Ростислав Костадинов, която се изразява в парична гаранция в размер на 7 хиляди лева.

Решението на Окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Кои са задържаните лекари?

Д-р Ненко Василев е добре познат на Икономическа полиция. Всъщност това е поредната схема за източване на бюджета от пловдивския лекар. Дружеството, през което са оперирали лекарите е „Медлайф”. „Медицински център Медлайф“ ЕООД е регистрирано ден преди Коледа през 2016 година от Васил Ненков Василев, който е роден през ноември 1998 г. и към онзи момент едва е навършил 18 години.

 Компанията е със седалище в София, въпреки че Василев е от Пловдив, и с предмет на дейност: Осъществяване на специализирана извънболнична помощ от не по-малко от трима лекари с различни признати специалности, след регистрация на лечебното заведение в съответната Районна здравна инспекция, в това число диагностика, лечение и наблюдение на болни, консултации, профилактика, лабораторни и други видове изследвания, предписване на лекарства и лекарствени средства, експертизи на временна нетрудоспособност, издаване на медицински документи във връзка с дейността, физиотерапия и кинезитерапия и други възстановителни и рехабилитационни процедури, доколкото са свързани с осъществяване на извънболничната помощ, както и всички видове търговски сделки, необходими за задоволяване нуждите на осъществяваната медицинска дейност и за обслужване на пациентите.

Медицинският център обаче е бил абсолютно фиктивен и там не са извършвани нито една от изброените по – горе дейности.  

Управител е баща му 59-годишният Ненко Василев Василев. За да заема тази функция, той трябва да притежава и необходимата медицинска квалификация. Според официални документи, приложени към фирменото дело, Василев се е дипломирал като лекар през 91 година във ВМИ-Пловдив. Взел лекарска специалност „Вътрешни болести“ от ВМИ-Пловдив през 2001 година, а през 2004 година завършва здравен мениджмънт с диплома в УНСС.

 Името на Василев е замесено в много скандали. Той е бивш управител на Медицински център „Аврора” /бившето ДКЦ „Надежда” в кв. "Гагарин"/. След фалита на медицинския център, съпроводен от месеци неплащане на персонала на медицинския център, Василев затвори и се преориентира към продажбата на медицински принадлежности за хора с увеждания.

През годините негови фирми трупат сериозни задължения към НАП, банки и контрагенти. В следствие на това има запори, фалити и завлича редица фирми.

Проф. д-р Ростислав Костадинов работи в катедрата по "Епидемиология и Медицина на бедствените обстановки" в Медицински университет - Пловдив и преподава там. Неговото участие буди недоумение, предвид блестящата му лекарска биография. Той е работил като военен лекар, бил е част от военномедицинския отряд за бързо реагиране, участвал е в редица мисии в чужбина. 

Проф. доктор Ростислав Костадинов е професор по Медицина на бедствените обстановки и началник секция в катедрата в МУ-Пловдив. Той е първият български медицински офицер назначен на служба в командните структури на НАТО - 5 години служи в Главния щаб на Съвместното командване на НАТО в Неапол, Италия. Ръководи планирането на медицинските интервенции и след това и здравното обезпечаване на интервенцията " Обединен бранител " в Либия през 2011 година, за което е награден с орден от основния секретар на НАТО. Професорът е президент на интернационалния теоретичен комитет на International Disaster Medicine Association (IDMA) и специалист в Defence and International Security Institute (DISI). Секретар е на Синдикален регионален съюз на КТ "Подкрепа". 

 Д-р Мария Декова е епидемиолог и е сред най- уважаваните лекари във Велико Търново.