Гайдарски мелодии и кукерски игри ще разтресат центъра на Пловдив по време на Дионисиевото шествие на 18 февруари. Близо 40 музиканти и танцьори на прочутата трупа от Калофер пристигат под тепетата за празненството по повод предстоящата Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“.  Кулминацията ще е на площад „Стефан Стамболов“, където ще се лее младо червено вино на известна изба. 
 

 Шествието ще тръгне в 11.30 ч. от градинката до Римския стадион, ще мине по Главната улица и ще стигне до фонтана пред  кметството. Там ще бъде инсталирана 50-литрова бъчва и всеки може да опита новата реколта.  Фолклорен спектакъл  на ансамбъл „Тракия“ ще повиши градуса на празника и отново ще вдъхнови присъстващите да се хванат на хоро. 

 С общата наздравица на пловдивчани и гостите на града ще бъде даден символичен старт на  „Винария 2017“. Тя ще се проведе от 22 до 26 февруари в Международен панаир Пловдив, който е организатор на проявата заедно с Нацианалната лозаро-винарска камара.  


 На “Винария 2017” ще има вина с високо качество, интересен стил и характер, въпреки трудните моменти в сектора, заяви  Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България. Ценителите могат да видят и опитат новите колекции на повече от 55 български и чуждестранни изби в Града на виното и деликатесите.  Открита дегустация на 23 февруари ще представи носителите на отличия от Международния конкурс за вина и спиртни напитки, най-голямото събитие в съпътстващата програма на изложбата.  

 Тя привлича вниманието и на много чуждестранни експерти. Най-добрият сомелиер на Германия  Маркус Берлингоф и еножурналистката от Великобритания Каролайн Гилби идват в Пловдив специално за „Винария“. Лекции ще изнасят енолози от Франция, Италия, Гърция и Румъния.

 Специална презентация ще ориентира производителите как да излязат на винения пазар в САЩ. Тя се организира от  Сдружение „Бранд  маркетинг организация за световни вина“, която популяризира и изнася български напитки на американския пазар. 

 За първи път у нас  ще има презентация с дегустация на италиански, грузински и чилийски вина, направени в съдове от глина, керамика и грес. Интересът към този древен метод се възражда в началото на 21.век и той вече се използва от стотици майстори в  Европа. Модерният вариант на старинната технологията ще бъде представен на майсторския клас „Винификация в амфора“ на 24 февруари. Новост за „Винария“ е и дегустацията „Шоколад и вино“, която ще се проведе същия ден.  

 Наред с гроздовите еликсири, посетителите могат да пробват и различни видове храни, които предлагат  участници в Международната изложба „Фудтех“  и които превръщат Града на виното и деликатесите в кръстопът на вкусове. Неговата оригинална визия и панорамата от изискани продукти привлякоха миналата година близо 40 000 гости от страната и чужбина.