Учени от Пловдивския университет създадоха апарат, с който може да се засече кога са разреждани виното и млякото. Тривълновият лазерен фрактометър бе представен днес заедно с още разработки, направени в открития преди година Технологичен център на висшето училище.

Устройството всъщност измерва показатели на пречупване, които са част от важните оптични характеристики на веществата, обясни ас. д-р Иван Бодуров от физическия факултет. Машината действа на базата на пълно вътрешно отразяване на светлината. Определя се ъгълът на пречупване и по този начин могат да се различат примесите в различни напитки, разясни той. Промяната на показателите могат да са индикация и за стареенето при етеричните масла.
Измерването е бързо и лесно, а уредът е компактен и преносим. Вече е патентован, похвалиха се от Технологичния център на ПУ.

Какво още изобретиха там и как ще се прилага в практиката от бизнеса – четете утре във в. „Марица”