Морковена торта с глазура от крем сирене

Богато на фибри

лесно

12 порции

80 мин

за 1 парче:

507 ккал

мазнини 30,7 г

фибри 5,2 г

протеини 78 мг

холестерол 437 мг

въглехидрати 45,1 г

2 ч.ч. брашно от елда

1 1/3 ч.ч. смлени бадеми

1 1/2 с.л. бакпулвер

1 ч.ч. кафява захар

1 1/2 ч.л. канела

1/2 ч.л. смлян бахар

1/2 ч.ч. шамфъстък на ситно

2 ч.ч. настърган морков

6 фурми на ситно

3 яйца

2/3 ч.ч слънчогледово олио

1 1/3 ч.ч. нискомаслено прясно мляко

за глазурата:

250 г крем сирене на ситно

1/4 ч.ч. пресята пудра захар

2 с.л. кленов сироп

1 Загрейте фурната на 180?C. Намажете две кръгли тави и застелете с хартия.

2 Разбъркайте добре брашното, бадемите, бакпулвера, захарта, кимиона и бахара. Запазете 1 с.л. шамфъстък, а останалото количество прибавете към сместа заедно с фурмите и морковите. Разбъркайте добре.

3 Разбийте яйцата, олиото и млякото заедно. Добавете към брашнената микстура и разбъркайте добре. Разпределете между двете тави и печете 45-50 мин, или докато клечката, с която проверявате, излезе суха. След изпичане оставете за 10 мин във формите, след това извадете и прехвърлете върху решетката на фурната да се охладят напълно.

4 За да направите глазурата, разбийте с миксер крем сиренето, пудрата захар и кленовия сироп до кремообразно състояние.

5 Намажете единия блат с половината глазура. Отгоре сложете втория блат и намажете с останалото количество от крема. Поръсете със запазената лъжица шамфъстък и допълнително кленов сироп.

Солени карамелени хапки

нисковъглехидратно

лесно

28 порции

20 мин

за 1 порция:

120 ккал

мазнини 6 г

фибри 2 г

протеини 2 г

въглехидрати 14 г

500 г фурми на ситно

75 г тахан

1 с.л. кокосово масло

1/4 ч.л. сол

55 г печен сусам

за какаовия дип:

35 г сурово какао

75 г кокосово масло

60 мл кленов сироп

1 Намазнете тава и покрийте с хартия за печене. Блендирайте фурмите почти до гладкост. Добавете тахана, кокосовото масло и солта. Пюрирайте до гладкост. Извадете от блендера и прибавете сусама. Разбъркайте добре и изсипете в тавата. Загладете добре и приберете в хладилника за 4 часа.

2 С помощта на топъл сух нож разрежете сместа на кубчета и отново приберете в хладилника.

3 За да направите какаовия дип, сложете всички съставки за него в огнеупорна купа. Сложете я на водна баня. Бъркайте, докато се разтопят. Свалете от огъня. Оставете настрани за 2 мин да се охлади.

4 Потопете хапките в какаовия дип, поръсете с морска сол и приберете в хладилника за 30 мин, или до степен на готовност, която ви харесва.

Торта Павлова с какао

богато на протеини

лесно

10 порции

85 мин

203 ккал

за 1 парче:

мазнини 12 г

фибри 2 г

протеини 3 г

въглехидрати 19 г

3 белтъка

1 с.л. лимонов сок

130 г пудра захар

1 с.л. сурово како

300 мл бита сметана

130 г високомаслено кисело мляко

1 ч.л. ванилия

125 г малини

250 г ягоди на тънко

200 г череши наполовина

1 Загрейте фурната на 140?C. Застелете тава с хартия за печене.

2 Разбийте с миксера белтъците и добавете лимоновия сок. Бийте до пяна. Постепенно прибавете захарта, докато се получи гъста и лъскава смес. След това сложете половината какао и отново бийте до гладкост.

3 Прехвърлете в тавата, като направите от микстурата кръгче. Печете 55 мин, или докато целувченото тесто стане хрупкаво. Изключете фурната и оставете тортата да се охлади вътре.

4 Разбийте сметаната на пяна, добавете млякото и ванилията. Сложете и останалото какао и бъркайте, докато получите мраморен ефект. Намажете тортата. Покрийте с горските плодове и череши по желание.

Целувки със сос от мед и розе

Нискомаслено

лесно

4 порции

55 мин

197 ккал

за 1 порция:

мазнини 1,7 г

фибри 0,7 г

протеини 9,3 г

холестерол 51 мг

въглехидрати 35,9 г

2 белтъка

1 с.л. лимонов сок

60 г пудра захар

2 с.л. кафява захар

10 г орехи на ситно

1/4 ч.л. канела

260 г обезмаслено кисело мялко

за медния сос:

200 г червено грозде без семки наполовина

60 мл розе

1 1/2 с.л. мед

2 ч.л. червен винен оцет

1 Загрейте фурната на 150?C.

2 Разбийте белтъците и лимоновия сок на пяна. Смесете двата вида захар в купа и постепенно прибавете към белтъците. Разбивайте, докато захарта се разтопи, а сместа стане гъста и лъскава.

3 В предварително приготвени малки кръгли купички, застлани с хартия, разпределете микстурата. Направете кладенче в центъра на целувките. Смесете орехите и канелата и поръсете целувките. Печете 45 мин, или до хрупкавост. Изключете фурната, открехнете вратата и оставете сладките да се охладят.

4 Смесете виното, меда, оцета в огнеупорна купа на средно ниска температура. Бъркайте около 1 мин, след това оставете да къкри 5 мин, или докато се сгъсти. Полейте гроздето и оставете настрани да се охлади. Върху всяка целувка сложете кисело мляко, а отгоре залейте със сиропа и гроздето.

За още вкусни идеи търсете списание "Рецепти за здраве".

В новия ни брой, посветен на Великден, ще намерите неустоими предложения. Ще научите как да варите яйцата, без да счупите нито едно, кой е най-разпространеният еконачин за боядисването им, ще намерите и съвети, свързани с приготвянето на агнешкото месо, както и специална рецепта за диетичен кокосов козунак. Ще разберете повече за пролетния детокс. Тук са и шест идеи за варени яйца, с които може да изненадате семейството си на празничната трапеза.

Ако сте любители на вегетарианските ястия, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно какви са традиционните ястия по света, които се приготвят на един от най-светлите християнски празници.

Ще ви предложим втора част на безглутенови десерти, с които да подслаждате ежедневието си, без да се страхувате за здравето. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.

Ще ви срещнем и с джоджена – тихия господар в хранат, а наш специален гост е Гергана Георгиева от Geri's Food – Вкус на женственост, която ще ни разходи из своя кулинарен свят, а Ваня Филипова от Culinary with me ще ни подшушне тайните на идеалния козунак. Нейното козуначено руло с шипков мармалад краси нашата корица.

В броя ще откриете рецепти за леки вечери, както и седмично меню срещу бръчки.

От специалиста по аура ореола Магдалена Генчева ще разберете какво пречиства копривата и как да се успокояваме след напрегнат ден,

Рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!