Постепенно тероризмът ще се мести някъде другаде в Европа, където ще му е по-лесно да вирее. Възможно е да се насочи към България. Това каза пред bTV експертът по антитероризъм проф. Николай Радулов.

Според Радулов е очевидно, че след терористичните актове, които се случват в сърцето на Европа, европейските лидери ще вземат много сериозни мерки за сигурност. Във Франция все по-трудно се извършват терористични актове.

„В Турция се върви към една много тежка диктатура, а при диктатурите тероризмът не вирее, защото биват разстрелвани тези, които биват заподозрени в това, че имат намерение да извършват терористичен акт", каза Радулов.

Целта на тероризма е да предизвика колкото се може по-голяма ужас. От тази гледна точка извършването на терористичен акт на типично спокойно място довежда хората до паника и много голям ужас. В Мюнхен паниката беше много голяма, посочи експертът.

Според него е имало много добра организация. Полицията е успяла да предупреди всички чрез мобилните оператори, че е спряна транспортната система на града и моли хората да не излизат.

”Веднага беше организирана една група от граждани във Facebook за защита и убежище, хора предложиха на всички, които са близо до тях, да ги приемат в домовете си, да не стоят по улицата, за да не станат жертва на терористи“, обясни Радулов.

Според него още от началото властите са се опитали да неглижират проблема.  „Отначало заявиха, че става дума за грабеж. В Германия по отношение на това, което се случва с мигрантите, има една политика на несъобщаване за престъпления. Специалните служби са много наясно какво се случва”, каза Радулов.

Профилът на стрелеца от Мюнхен отговаря много на извършителите в Щарли Ебдо, каза експертът.

„Второ поколение, местни хора, лесни за индоктриниране по различни причини. Към такива хора има специални послания на „Ислямска държава”, т.е. тя използва силите на медиите и социалните мрежи да внушава на такива хора, да изпраща едно неадресирано послание, и както виждате, то действа. Тези хора са много трудни за проследяване, за идентифициране и за установяване на намеренията им на един предварителен етап, т.е. тази профилактика на полицията и на специалните служби много трудно действа спрямо тях. Факт е, че тези хора би трябвало да бъдат наблюдавани, факт е, че полицията няма сили и потенциал за това“, каза Радулов.

Той отбеляза, че в началото на годината германския профсъюз на полицията е заявил, че ще направят символични стачни действия, защото в много голяма част от малките градчета, до които има бежански лагери, полицията въобще не може да се справи със ситуацията. „Те не се подчиняват, не спазват местните обичаи, не желаят да се интегрират, правят непрекъснато престъпления. Това е сблъсък на цивилизациите и тази мултикултуралност се оказа неосъществима”, оцени Радулов.

Възможно е стрелецът от Мюнхен да е човек с психически отклонения или изключително дясно настроен, каза Николай Радулов.

„Не трябва да забравяме, че като че ли официалната политика е да се избягват всякакви връзки между този тип престъпления и мигрантите, тъй като в намиращите се в Германия мигранти и тези, които вероятно ще дойдат, са вложени изключително много средства, и големи компании очакват да спечелят много от тях  – по прехраната им, по обгрижването им, по изграждане на жилища – става дума за десетки милиарди, и политиката и лобистите се стремят да не се връзват каквито и да е събития от този тип с мигрантите“, каза експертът.