Интерпол се присъедини към международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава", за да пресече потока от чуждестранни бойци и да спре финансирането й, съобщи международната организация за полицейско сътрудничество, цитирана от Франс прес.

Интерпол ще играе ролята на катализатор в полицейското измерение на борбата срещу ИД, заяви вчера генералният секретар на организацията Юрген Щок на среща във Вашингтон на министрите на външните работи и на отбраната от страните в международната коалиция.

"Обменът на информация чрез Интерпол разширява периметъра на националната сигурност. Един от ключовете е да се изгради мост между зоната на конфликта (където се намира ядрото на ИД) и службите на полицията в чужбина, където ИД извършва радикализация и нанася удари", каза Щок, цитиран в комюнике на базираната във френския град Лион полицейска организация.

Според Щок сътрудничеството между Интерпол и американското министерство на отбраната е дало възможност да бъдат разбити мрежи за вербуване на джихадисти и да се установи местонахождението на чуждестранни терористи, превръщайки разсекретени сведения от афганистанското или иракското бойно поле в безценна следа за разследването.

Използването на този подход срещу ИД ще даде възможност да се увеличи съществено успехът при разследванията срещу свързани с групировката организации по цял свят, каза той.

Шефът на Интерпол уточни, че сведения за повече от 7500 чуждестранни бойци вече се обменят между 60-те страни, членуващи в организацията.

Оглавената от САЩ международна коалиция срещу ИД включва 66 страни. 

(БТА)