В интернет се появи информация, че на терористите от "Ислямска държава" /ИД/ е било разрешено да екзекутират деца с различни отклонения. Блогър от иракския град Мосул съобщава в профила си във Facebook, че бунтовниците вече са убили 38 новородени със Синдром на Даун.

Такива убийства са били извършени както в Мосул, така и в някои сирийски градове. По думите на автора на блога Mosul Eye екзекуциите са били извършени, след като е била издадена устна фетва, позволяваща "да се убиват новородени деца със Синдром на Даун и деца с физически отклонения". Неин автор е един от съдиите на Ислямска държава от Саудитска Арабия. 

"Повечето от децата са били родени от бунтовници от ИД и жени от Ирак, Сирия и Азия. Регистрирали сме екзекутирането на 38 бебета със синдром на Даун на възраст от една седмица до три месеца. Те са били убити със смъртоносна инжекция или чрез задушаване", пише блогърът.

Някои потребители се усъмниха в достоверността на тези данни и поискаха да бъдат посочени неоспорими доказателства и надежден източник. Мнозина обаче разкритикуваха желанието да бъдат дадени доказателства - "нали разбирате както ще се случи с източниците, ако те бъдат назовани?".

Според друг потребител достатъчно доказателство е това как джихадистите хвърлят гейове от покривите, а 2-годишно детенце прерязва гърлото на плюшено мече.

На Mosul Eye се казва, че блогът е бил създаден, за да се съобщава на света "какво се случва в Мосул всяка минута", а авторът е посочен като "независим историк", който живее в този град.

През лятото на миналата година Ройтерс съобщи, че ИД е издала фетва, съгласно която всички жени и момичета в Мосул и околностите трябва да бъдат подложени на женско обрязване, припомня Newsru.com.