Понякога се случва човекът, когото силно не понасяш да каже нещо, с което си съгласен. Червен лидер каза, че демокрацията ни отне много. Няма как да не се съгласите.

А и да си направите списък.

Демокрацията ни отне държавната граница.

Незнайно как, по какви причини, заради чии интереси - ние нямаме държавна граница. Турците имат застави, гърците имат, сърбите имат. Ние нямаме държавна граница. Строим мижава ограда там, където беше кльонът. В този смисъл, в тази посока, какво точно ни даде демокрацията? Всяка ограда е толкова силна, колкото са силни нейните защитници.

Демокрацията ни отне армията.

Нереципрочно като никой друг наоколо и в цяла Европа ние махнахме 111 000 щика, техника за милиарди и цяла една система за отбрана. В момента се чувстваме като голи пред неоосманистките претенции. И да, това го взе демокрацията. Или онова, което наричаме с това име в тази страна.

Демокрацията или онова, което наричаме с това име в тази страна - ни отне образованието.

Отне една пациентолюбива здравна система. Която съвсем не беше безплатна. И съвсем не беше съвършена. Но работеше.

Днес живеем в свят, където е модерно да се отричат ваксините, отрича се и робството. В този смисъл, това е анти-система на здравеопазване, това е анти-образователна система.

Демокрацията ни отне сигурността.

Ужасна загуба, ужасна. Няма смисъл да коментираме. Отне ни и разликата между жертва и палач. Между полицай и престъпник. Опитва се да стигне дотам, че да отнеме и разликата между мъж и жена.

Може да се изрежда доста. Но най-страшното нещо, което ни отне демокрацията е децата ни. Те просто си тръгнаха от партито, наречено демокрация. Това е отнемане на бъдещето. Отнемането се случи под акомпанименти и аплодисменти.

Под същите аплодисменти изчезнаха справедливостта и изборът. Платените избори са обратното на демокрация. Но са единствената политическа технология, позната по време на това, което наричаме демокрация.

Не съм съгласен с Корнелия Нинова. Тя прави епохална грешка - това, което ни отне много - просто не се нарича демокрация.

Има десетки други гръцки думи, които определят нашето живеене. Потърсете ги, Корнелия. Трябва да се уточните.

Защото така наречената демокрация  ни отне и много от точните думи, даже отне свободата ни на изразяване, и отне и истината.