Колите на спешната помощ вече ще пристигат при пациентите от 8 минути до 2 часа. Чакането ще се определя спрямо състоянието на болния, предвижда новият здравен стандарт, информира bTV.В диспечерския център на спешната помощ в София постъпват всички спешни повиквания - от високо кръвно до инфаркт, а екипите пристигат за едно и също време и в двата случая.

От началото на идната година обаче това се променя, като операторите ще определят с цветен код приоритета на повикването и колко бързо трябва да стигне линейката до пациента.

Код червено означава, че човекът е с пряка опасност за живота. Стандартът казва, че реанимобилът трябва да стигне до 8-та минута. За жълтия код срокът е между 8 и 20 минути, а за хората с код зелено линейката ще пристига до 2 часа.

За колко време екипът на д-р Даниела Николова от столичната спешна помощ ще стигне на адрес от централата до „Модерно предградие”? Пациентът, който очаква медиците, обаче не е спешен.

„Сега бързаме за психично болна жена. Мисля, че ако му дам зор на шофьора, за 10-12 минути ще стигнем”, обяснява д-р Николова.

На място сме на десетата минута. Но пациент, оказва се, няма.

„Това е поредният фалшив адрес. Някъде можеше да умира някой, който има нужда от нас”, отбеляза д-р Николова.

С новата наредба цветен код ще определя спешността на пациента. А случаите като този на д-р Николова ще чакат до два часа от подаване на сигнала. Ако обаче има катастрофа, линейката трябва да е на място до осмата минута. Когато няма потенциална опасност за живота на болния, ще се чака до 20 минути.

Единственият екип на филиала на Спешна помощ в Банкя покрива периметър с над 40 хиляди души.

„Не може от филиала във Банкя да се стигне до „Люлин” за 8 минути”, заяви д-р Красимир Манчев, лекар във филиал 'Банкя" към ЦСМП-София.

Според доклад на Сметната палата близо 200 хиляди души, които живеят в труднодостъпни райони, чакат за линейка над 30 минути. Закъсненията в столицата ще продължат и след въвеждането наредбата, смятат от Спешната помощ.

Поетапно оборудване и нови линейки ще има до 2020-а.

Промените влизат в сила от началото на 2016-а. За целта правителството увеличи бюджета на спешната помощ с 20 милиона лева.