Великобритания номинира посланика си във Франция сър Джулиан Кинг за нов еврокомисар на мястото на подалия оставка след референдума Лорд Джонатан Хил.

Кандидатът ще бъде интервюиран за поста от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в понеделник сутринта в Брюксел, за да прецени той качествата му, съобщи Еврокомисията. Ако бъде одобрен, Кинг ще бъде последният британски еврокомисар и ще служи до приключването на преговорите за напускането на страната си или до края на мандата на Комисията през есента на 2019 г.

Според съобщения в медиите, Лондон иска Кинг да вземе ресора екология, който сега се държи от малтийския еврокомисар Кармену Вела, тъй като досегашния финансови пазари и услуги няма да може да бъде запазен предвид предстоящите преговори за излизането на Великобритания от ЕС. Пазарите вече бяха зачислени на вицепрезидента за еврото Валдис Домбровскис. Какъв ще бъде ресорът на Кинг и дали той ще има такъв, ще бъде решено от Юнкер.

Сър Джулиан Кинг е кариерен дипломат, който е прекарал голяма част  от професионален живот в Брюксел и се предполага, че е предпочетен от премиера Дейвид Камерън като опитен човек, който може да помогне на страната си при договарянето на условията за излизането ѝ от ЕС и за бъдещите ѝ отношения с останалите 27.

Той е бил шеф на кабинетите на двама британски еврокомисари при предшественика на Юнкер – Жозе Мануел Барозу – Питър Манделсън и Катрин Аштън, които отговаряха за търговията, а след това е представлявал ЕС на различни търговски преговори, включително тези на Световната търговска организация в Доха.

Веднага след обявяването на резултатите от референдума различни политически представители от Лондон заявиха, че търговските отношения между Великобритания и ЕС след напускането ѝ, са най-важният национален приоритет.

Кандидатът за еврокомисар трябва да бъде изслушан и от Европейския парламент, но не е ясно кога може да стане това. Сигурно е че това интервю ще бъде трудно. Представители на мнозинството в ЕП вече обявиха, че британския комисар не бива да получава ресор, а да бъде без портфейл, за да не може да помага на страната си с вътрешна информация по време на преговорите за напускане.

Евродепутатите обаче не могат да му наложат вето, но е препоръчително шефът на Еврокомисията да се вслуша в тяхното мнение. Заради несъгласието на депутатите Румяна Желева трябваше да бъде заменена от Кристалина Георгиева в предишния състав на Европейската комисия.

Лорд Джонатан Хил подаде оставка като британски еврокомисар в деня след референдума. В писмото, с което той обяви напускането си, Хил заяви, че смята, че членството на Великобритания в ЕС е добро за икономиката ѝ и за мястото ѝ в света, "но което беше сторено, не може да бъде променено".