Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев коментира пред агенция ПИК скандала на мача между „Левски“ и Литекс, при който ръководството на „оранжевите“ извади отбора от терена малко преди края на първото полувреме. Бизнесменът обяви, че съдийството в мача е било скандално и Лудогорец може да се откаже да играе в първенството, ако прецедентите в полза на „Левски“ продължат.

- Г-н Домусчиев, как ще коментирате вчерашните събития на стадион "Георги Аспарухов"?
- На първо място мога да кажа, че за мен съдийството бе престъпно! Това е един съдия, с когото винаги сме имали проблеми, когато сме играли срещу софийски отбори, визирам ЦСКА и Левски. Не знам дали се касае за селски манталитет, но винаги ги е подпирал. Явно става дума за слагачество. По време на мача се видя, че съдията има двоен стандарт и се учудвам защо "Левски" се радваха толкова много след края на срещата. По този начин ли искат да станат шампиони. Категорично Стойчо Стоилов е прав в коментарите си, че имаше двоен стандарт, включително и, че имаше нарушение срещу вратаря на Литекс, преди да се даде дузпата срещу отбора. Такива неща опорочават футбола. Това не е пътят, по който един отбор иска да става шампион и да разчита на подобни неща.

- Защо толкова остро нападате съдията Йорданов? Той ли е най-големият грешник?

- За този съдия ние отдавна сме пуснали писмо до БФС, че не искаме да свири мачове на Лудогорец. Категорично този съдия винаги е подпирал определени тимове - ЦСКА и "Левски". Съдийството е скандално, но и начинът, по който „Левски“ спечели този мач също е скандален и не им прави чест. Това едва ли ще е единственият прецедент оттук до края на първенството свързан с Левски.

- Правилно ли Гриша Ганчев извади отбора?

- За мен не беше правилно Литекс да извади отбора. Това не трябваше да го правят, но явно нервите им не издържаха. Не знам аз в такава ситуация как бих реагирал, ако гледах мач на Лудогорец и по същия начин се отнасят с нас!

- Трябва ли Ганчев да излезе публично и да обясни защо развали празника от дербито?
- Вижте, не мога да преценя дали Гриша Ганчев трябва или не трябва да обяснява, ако той е извадил отбора и тъй като този инцидент е доста сериозен, и той трябва да си каже мнението. Но смятам, че Стойчо Стоилов каза съвсем ясно позицията на Литекс. Друг е въпросът, че аз не одобрявам, че такова нещо трябваше да се случи, защото смятам, че Литекс и с 9 човека пак щяха да бият "Левски".

- Ще гони ли Лудогорец на всяка цена пета поредна шампионска титла?
- Не. Ние най-вероятно може въобще да се откажем да играем в първенството, ако такива прецеденти в полза на "Левски" продължи да има. За какво да си даваме парите, за да може отбори, които нямат нито нужните качества нито нужната класа да стават шампиони с такива подходи. Колкото пъти отборите играеха сериозно мачовете си с „Левски“ и съдиите не бяха фактор, в крайна сметка "Левски" ги загуби. Вие сам може да се сетите колко струват техните победи и колко реални са. Всеки, който разбира от футбол може да анализира мачовете, в които "Левски" спечели и как са играли противниковите отбори с тях. Литекс игра срещу тях в Ловеч с 10 човека и би с 3:0, а вчера щяха да бият с 9. Литекс не трябваше да си вадят играчите.

- От думите ви личи, че сте много разочарован?

- През лятото ще се откажа да се занимавам с футбол, ако безобразията продължат. Няма смисъл аз и брат ми да си даваме парите. Всеки от вас журналистите знае кога "Левски" наистина е имал истинска победа. Всички отбори ги биха, когато се хванаха да играят мъжки срещу тях.

- Как си обяснявате бурната радост на Владимир Гаджев от служебната победа над Литекс?
- Въпрос на интелект и култура. Не случайно този футболист остана във вътрешното първенство. Сами може да прецените за каква комплексарщина става въпрос - да се радваш и да показваш средни пръсти и то в един момент ми се стори, че и на собствената му публика, при положение, че с нищо не си постигнал говори за много нисък интелект.
ИВАЙЛО КРАЧУНОВ, ПИК