Германия иска да се постигне сделка за оставане на Великобритания в Европейския съюз, но не може да прави компромис с основните принципи на 28-членния блок, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

"От една страна, искаме да постигнем споразумение, с което британското правителство да води успешно кампания за оставане в ЕС на референдума, от друга, не искаме и няма да поставим под въпрос фундаменталните принципи на европейската интеграция. Това включва в частност принципите за свободно движение и за недискриминация между европейските граждани", подчерта канцлерът пред долната камара на парламента, Бундестага, преди среща на върха на ЕС, посветена на европейското бъдеще на Обединеното кралство.

"Целта на дипломатическите усилия за прекратяване на четиригодишния конфликт в Сирия е да се постигне дългосрочно решение, което не включва сирийския президент Башар Асад", каза Меркел, цитирана от БТА.

"Идеята е да се прекрати войната в Сирия без Асад... Асад никога не може да е част от едно трайно решение", изтъкна канцлерката.

Засега не е възможно да се облекчат санкциите срещу Русия заради Украйна, отбеляза Меркел. Евентуалното отменяне на санкциите срещу Русия е свързано с пълното изпълнение на мирните споразумения от Минск, което още не се е налице, каза тя пред Бундестага.