Заявката за оставка на кабинета и предсрочни избори е стара, стои и днес и е актуална – тези протести могат да ускорят тези процеси. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция.

„Не сме обсъждали при какви условия как да оглавяваме протеста. Обсъждали сме единствено причините, решенията на тези въпроси – законодателните предложения и декларираната от нас подкрепа за исканията на хората“, каза Нинова, цитирана от Фокус.

Лидерът на БСП подчерта, че партията не подкрепя отделните групи, а исканията зад които застават тези хора. „Искат да няма данък върху старите коли. Не е справедлив този данък. И ние искаме чист въздух, но хората нямат пари да си сменят колите. Искат намалено ДДС върху храни и лекарства. Искат мерки за младите семейства и за децата, за майките с увреждания. Зад това заставаме. Кои са изразителите на тези искания – всеки има право. Важна е политиката, която те искат да се провежда“, допълни лидерът на БСП.

„Цветан Цветанов обърка световния и европейския ред – управляващите да се разберат помежду си, защото имат проблеми с хората на улицата. Пактът за миграция не се е гласувал в Брюксел от ЕП, а се гласува в Ню Йорк и там е гласувал представителят на българското правителство и не евродепутатите на БСП са гласували за пакта на миграция в Брюксел, просто защото той не се гласува там. Едно е Брюксел, едно е Ню Йорк“, каза още Нинова.

Тя посочи, че Цветанов си е позволил да оспори конституционния ред в държавата и устоите й. „Каза, че при служебен кабинет се управлява еднолично и непрозрачно. Служебният кабинет е разписан в Конституцията на страната. Неговите думи са де факто оспорване на установения конституционен ред“, допълни още Нинова.

Според нея Цветанов се е прехвърлил и на местната власт как БСП са подтикнали своите кметове и те стоят зад протестите в страната. „Много интересно как кметовете ни от Асеновград, от Брегово, от Тунджа, Гоце Делчев, Арчар и Хърлец организираха протестите във Варна, София и Пловдив. Защо са им тогава Фандъкова, Николов, Портних – да си ги оттеглят, след като ние можем с кметовете от Хърлец и от Изворище да направим протестите, каквито ги видяхте в големите градове на страната – благодаря, сериозно признание за нашата сила и на нашите кметове. Да се вземат в ръце в тази ситуация, разбираме, че имат тежки проблеми. С патриотите проблеми и разправии, вътре помежду им проблеми и разправии. Менда Стоянова вкарва един закон, Бойко Борисов го изкарва. Екатерина Захариева каза, че подкрепя пакта за миграция, Бойко Борисов казва, че не подкрепя“, каза Нинова и препоръча на управляващите да не прехвърлят отговорностите там, където ги няма.

Лидерът на БСП каза още, че докато Валери Симеонов не подаде оставка, ПГ няма да се регистрира в пленарна зала. "Кворум на мнозинството ГЕРБ и Патриоти няма да правим. Ще уважим призива на Бойко Борисов от преди няколко години, че кворумът е задължение за мнозинството. Когато си направят кворума – ще бъдем активни в дебати, законодателни инициативи, в отстояване на позициите си“. Нинова коментира, че на заседанието на Националния съвет на партията в неделя не е ставало въпрос нито за оставки, нито за победи, нито за победени. „Всички въпроси, които имахме да решаваме, ги решихме в разговор, с гласуване, демократично и вие сте известени за резултатите. Даже преди ние да излезем да ги обявим“, каза още Нинова.