Чехия e първата страна от бившия комунистически блок, в която се появиха платени сексуални услуги за инвалиди, предаде Франс прес. Сред пионерите в тази областта са Холандия, Дания, Франция, Германия и Швейцария.

Целта на сексуалните асистентки не е да си спечелят лоялността на клиентите, а да ги окуражат да си намерят сами приятелки, разказва Томаш Пик, потребител на услугата, който води специализирана страница във Фейсбук, пише БТА.

Задачата им е да научат инвалидите да се справят със собствената си сексуалност, включително като използват секс-играчки и се самозадоволяват правилно. "Никой друг не им говори за такива неща", казва Пик. "Сексуалността на инвалидите е голямо табу тук", добавя той.

Гамата от предлаганите услуги е широка. Асистентките могат да стигат много далеч, но някои си поставят строги линии, които не пресичат, като се ограничават до обучение и масажи, включително тантрически. Някои инвалиди с умствени проблеми или сложни случаи дори не могат да обяснят какво искат, казва Ива, сексуална асистентка, която живее в град на североизток от Прага и се определя като "сексуална учителка". В такива случаи тя използва картини, за да го разбере.

Ива е една от петте сексуални асистентки, работещи за неправителствената организация "Удоволствие без риск", която има за цел на първо място да помогне на жените в секс-индустрията. За един сеанс Ива получава по 45 евро, но се среща с клиентите само по няколко пъти, за да попречи на създаването на силни емоционални връзки. След като освободят подтисната си енергия, настроението на инвалидите се подобрява значително и е по-лесно да се общува с тях, отбелязва тя.

Подготовката на проекта е продължила две години, разказва президентката на неправителствената организация Луце Сидова. В правен аспект, организацията трябва да балансира между проституцията, която не е забранена в Чехия, и сводничеството, което е престъпление.

Проектът е все още в началната си фаза. През януари Ива е имала само двама клиенти, но Сидова се надява, че броят на асистентките ще нарасне, както и че в екипа ще се включат и мъже. Тя се надява и държавата да заеме по-ясно становище, като разреши изрично тяхната дейност.

Организацията вече е получила писмо с благодарности от клиент. Той им съобщил, че повече няма да се виждат, защото вече е успял да си намери приятелка.