Освободени са седемдесет и деветте деца, отвлечени в понеделник от протестантско училище в град Баменда в англоезичен Северозападен Камерун, обхванат от сепаратистки размирици. Това заяви днес за Франс прес камерунският министър на далекосъобщенията Исса Бакари Чирома. Властите все още не знаят какво е станало с тримата членове на училищната управа, отвлечени заедно с децата, уточни министърът. Той не поясни при какви условия са освободени учениците, предаде БТА. 

Това е първото масово отвличане в Камерун, посочва и припомня практики от този род в съседна Нигерия, където действа джихадистката групировка "Боко харам". Новината за освобождаването на учениците дойде ден след като в Яунде положи клетва 85-годишният президент Пол Бия. Той ръководи Камерун от 36 години и бе преизбран през октомври за нов, седми мандат. Така ще може да управлява поне до 92-годишна възраст.

В шестминутен видеозапис, с който разполага АФП, 11 момчета на около 15 години се представят един по един на английски и заявяват, че са били отвлечени от група, нарекла се "Амба бойз" - англофони сепаратисти. В двата камерунски англоезични района от 2016 г. цари тежка обществено-политическа криза, а в края на 2017 г. тя прерасна във въоръжен конфликт.

Почти всеки ден избухват сблъсъци между армията и сепаратистите в екваториалната гора. Сепаратистите обявиха бойкот на училищата, защото според тях франкофонската учебна система маргинализира учениците от англофонското малцинство. Затова бунтовниците често нападат с оръжие в ръка учебни заведения, пояснява АФП. По-рано Асошиейтед прес разпространи видеозапис с отвлечените ученици, в който похитителите заявяват, че ще ги освободят само след като бъдат изпълнени исканията им.