Задържаните за близо 14 милиона евро менте Атанас Ангелов с корени от първомайското село Татарево и Румен Янков с прякор Ергенина, официално се водят безработни от години. Първият навремето бил международен шофьор, но тъй като имал епилепсия, се отказал от дългите курсове. Вторият имал автосервиз, но също не практикувал от много време професията си. В Първомай, където и двамата живеят на ул. „Димитър Благоев”, са комшии и къщите им са една срещу друга, пише "Монитор".

До арестите им се стигна, след като в ДАНС била получена информация, че на 27 октомври на паркинг на хотел в Първомай се готви сделка за продажба на фалшиви евра. Атанас и Румен били продавачите. Полицаи осуетили сделката, но и купувач, и продавачи успели да избягат.

Колата на Румен стояла на паркинга дни наред след акцията, разказаха жители от Първомай. Пласьорите били обявени за издирване. Къде са се крили няколко дни Румен и Атанас, не се съобщава, но се предполага, че може да са били в село Леново, откъдето е жената на Атанас. Двамата се предали в полицията в Пловдив на 31 октомври, а ден по-късно бил пипнат и купувача.  

"Тих, кротък, спокоен, не пие и не пуши. Никой не е предполагал, че се занимава с такива неща. И много отзивчив – на всеки ще помогне. Това бе като гръм от ясно небе за нас”, коментираха възрастните хора в Татарево. В селото, откъдето е родом Атанас Ангелов, постоянно живеят около 400 предимно възрастни хора.

Неговата къща, в която до последните си дни е живял дядо му, полицаите открили 3,2 кг. марихуана в торби, 14 ловни пушки и карабини, както и ненарязани листове с евро менте.

Според местните хора от Татарево Наско не живеел в селото постоянно, а в Първомай. Там вдигнал двуетажна къща, но тя не била цялата негова. На първия етаж имало друго семейство, което се преселило в Гърция. Румен живеел отсреща в по-стара къща, но според негови съседи мъжът построил и втора къща в Първомай.

Атанас пък ходел всеки ден в Татарево, което се намира съвсем близо до Първомай. В селото поддържал контакти с местната ловна дружинка и нейния председател Димитър Камиларов, както и с бившия кмет Иван Донев.

„По цял ден ходи на лов, обикаля язовирите. Това му е хоби”, казват за Атанас съседите му в селото. Имал една дъщеря - Нели, която учела в Пловдив. Майка му Недялка пък била медицинска сестра в Хирургиите в Пловдив. Спрял да работи като международен шофьор, след като епилептичните му припадъци зачестили. Заради болестта се хващал само от време на време да кара трактор или комбайн в селската кооперация и то ако местни тютюнопроизводители го наемали. Освен това се препитавал, като гледал на 10 декара тикви и сини сливи, а имал и лозя, разказаха съседите му.

Продукцията продавал по борсите, за да изкара някой лев. Според комшиите той можел да си позволи да не работи, тъй като жена му била банкерка в Асеновград и печелела добри пари, та го издържала. Тази версия, поддържана от с години, се напука при акцията на ДАНС и ГДБОП от миналата седмица, когато лъснаха милионите фалшиви евро.

Полицаите отишли в Татарево след 17 часа на 27 октомври. Един от тях носел снимка на Атанас и я показал на местната магазинерка Валентина Шейтанова. Попитал я дали го познава и къде живее.

Жената се изплашила много, тъй като в първия момент си помислила, че това са някакви мафиоти. После обаче включила, че са полицаи и ги упътила. В това време друг полицай казал на първия, че с джи пи еса са успели да локализират къде е къщата на Атанас. Ченгетата не били маскирани, но изглеждали внушително – всички били яки и добре сложени.

Къщата на Атанас Ангелов, която е с 5 дка двор и се намира в края на селото, била заключена. Собственикът й липсвал. Жена му също не отговаряла на телефона си. Тогава ченгетата се обадили на кмета на селото Петко Петков, който се бил прибрал в Първомай. Кварталният полицай отишъл до близкия град и върнал кмета в Татарево, но полицаите отново нямали право да влязат в къщата без разрешение на някой роднина на Атанас. Така стигнали до майката Недялка, която в същата вечер била на работа в Хирургиите. С нейно разрешение чак след 22 часа миналия четвъртък баретите успели да влязат в къщата и да изземат „находките”.

Освен еврото менте, марихуаната и пушките, вътре те открили маска за обири и инструменти за отваряне на сейфове. Една от пушките била намерена в къщата на съпругата на Атанас в село Леново, където живеят неговите тъстове.

Вторият арестуван – Румен, нямал нищо общо с Татарево, освен че бил съсед на Атанас в Първомай. „Може да е натопен или да са му дали някой лев да пази еврото. Досега такова нещо в Татарево не е имало”, се чудеха местните хора от селото.

Румен пропял пред разследващите, които се насочили към язовир „Мечка” край село Леново. С помощта на водолази пачките били извадени. Листовете с отпечатани, но ненарязани фалшиви евро, били опаковани в кашони и отгоре овързани с черни найлонови чували, след което били метнати в язовира.

Предполага се, че там са престояли поне 8-9 години, тъй като съмненията на разследващите са, че тези листове с отпечатани евро, са произведени в разбитата навремето печатница на Петър Павлов – Растера от Първомай. Целта на фалшификаторите да укрият чувалите в язовира била банкнотите естествено да бъдат състарени и ченгетата да не ги открият.