Катастрофата с колежката от Висшия съдебен съвет (ВСС) Галя Георгиева е необичайна и съмнителна. Не се сещам за други такива инциденти, при които карате по магистралата и ви удрят с около 160 км/ч отзад при празна лява лента, каза Ясен Тодоров, председател на етичната комисия към прокурорската колегия на ВСС, цитиран от "24 часа".

В четвъртък вечерта шкода се вряза в багажника на колата на Георгиева ­ “Дайхацу Сирион”, на магистрала “Струма” в района на с. Долна Диканя. Висшата магистратка, която е и бивша съдийка от Пловдив, пострада тежко и е с изваден далак. Днес стана ясно, че тя е загубила 2 л кръв. Сега е в “Пирогов” със счупена ключица, контузии по прешлените и много наранявания. Нейни близки казаха, че все още не е събудена от изкуствената кома, но вече е в стабилно състояние.

“На прав участък от магистралата тя си кара в нейната лента и един автомобил при липса на други участници в движението я блъска отзад и леко странично, почти я изхвърля от пътя. Надявам се разследването да е пълно, всеобхватно и обективно”, каза още Ясен Тодоров. Той изрази надежда, че Георгиева ще се възстанови бързо, за да се върне на работното си място във ВСС. Шофьорът на шкодата­ 32-­годишният дупничанин В. И., работел в строителна фирма.

Ударът между колите бил толкова силен, че гумите на дайхацуто на юристката изхвърчали на метри от шосето. Според първоначалните експертни заключения дупничанинът е карал със 165 км/ч. Не е избягал от мястото на катастрофата. Отървал се р с уплаха, спасили го въздушните възглавници в колата му. При него веднага пристигнали майка му и баща му от Дупница. Синът им всеки ден изминавал със служебната си кола маршрута Дупница ­ София и обратно.

Прокуратурата в Радомир води дело. Обвинение на шофьора обаче още не е повдигнато, тъй като се чакат резултати от експертизи.