Дейвид Камерън е отправил последна молба до Ангела Меркел броени дни преди референдума за излизането на страната от ЕС.

Бившият британски премиер се е опитвал да спечели съгласието на германския канцлер за ограничения върху свободата на движение на хора. Това съобщи BBC, цитирана от Ройтерс и БТА.

Когато социологическите проучвания сочели, че безпокойствата по отношение на имиграцията тласкат обществото към подкрепа за Брекзит, Камерън се обадил на Меркел.

Той искал да я попита дали е склонна да излезе с изявление заедно с другите лидери от ЕС, в което да бъде изразено съгласие с отстъпки по отношение на свободата на движение, в случай че Великобритания гласува за запази членството си.

Идеята в крайна сметка била изоставена, а BBС посочва, че Меркел е казала на Камерън на срещата на върха на съюза след референдума, че свободното движение в рамките на блока не подлежи на компромиси.

Андрю Купър, сподвижник на Камерън, който беше главен социолог на щаба на кампанията в подкрепа на членството в ЕС, каза, че лагерът за оставане в съюза не е отговорил на обществените опасения, свързани с имиграцията.

"Хората, които са много, много обезпокоени от имиграцията, чисто и просто искаха Обединеното кралство да може да има пълен контрол над границите си, както и пълен контрол над потока от хора към неговата територия", заяви той пред BBС.

"Не разполагахме с довод, който да може да разсее тези безпокойства. Това означаваше, че на практика нямаше как да водим кампания по този жизненоважен въпрос. Нямахме кой знае какъв избор, освен все да се опитваме да връщаме разговора към темата за икономическите рискове."