Имаме готовност да се подсили охраната на българо-турската граница, ако това се наложи. Това каза пред журналисти служебният министър-председател Огнян Герджиков, който пристигна в Благоевград, за да вземе участие в среща с областния управител и кметовете на общините, както и с институциите, имащи отношение към подготовката и провеждането на предстоящите на 26 март избори за народни представители за Народно събрание, съобщава "Фокус".

„Нормално е да имаме такава готовност, тъй като този път като че ли напрежението е 1 градус малко по-високо, но не е нещо изключително“, посочи той. На въпрос има ли вероятност да дойдат армейски части и от други държави, понеже сме външна граница на Европейския съюз, премиерът отговори: „До там не сме я докарвали. Ние не сме част от шенгенското пространство, може би след време ще бъдем, така че на този етап сами охраняваме границите си, разбира се, ако се наложи може да поискаме и помощ, но към днешна дата няма никакви данни това да се налага“.

По повод купуването на гласове, служебният премиер успокои, че в Благоевград сигнали са малко. "Сравнително малко са сигналите за търговия с гласове в Благоевградска област.

Той посочи, че има известни сигнали, но се вземат всички необходими мерки, за да не повлияят съществено на изборите. „От това, което чух от областната управа, от кметовете и от Районната избирателна комисия, нещата са много добре организирани.

"Това ми даде куража да смятам, че ще бъдат добре проведени изборите. Разбира се, винаги ще има опити в определени населени места за тази изключително грозна търговия с гласове, но органите на МВР в сътрудничество със специалните служби и с Прокуратурата, ще направят всичко необходимо, за да се минимизират тези опити“, коментира премиерът. Огнян Герджиков добави, че към днешна дата е създадена достатъчна организация и няма нужда от някакви особени опасения.