Президентът на Филипините Родриго Дутерте нарече евродепутатите "луди", след като Европейският парламент миналата седмица осъди "големия брой екзекуции без съд и присъда" във войната на Дутерте срещу дрогата, предаде Франс прес.

"Не разбирам тези луди. Защо се опитвате да се налагате? Защо не се занимавате със собствените си работи? Защо ни създавате неприятности?", заяви при посещение в мианманската столица Найпидау Дутерте, известен с острия си език, а често и с обидите си срещу всеки, дръзнал да го критикува.

Дутерте беше избран миналата година за президент с обещанието да изкорени търговията с наркотици и по негово нареждане бяха избити няколко хиляди души - както наркотрафиканти, така и наркомани.

От встъпването му в длъжност през юни по данни на полицията при операции срещу дрогата са били ликвидирани 2500 души. Според правозащитни организации обаче избитите са двойно повече.

В резолюция евродепутатите настояха ООН да разпореди независимо международно разследване на "противозаконните убийства". Парламентаристите се позоваха на достоверни източници, според които филипинската полиция "прикрива доказателства, за да оправдае убийствата без съд и присъда".

Правителството на президента Дутерте трябва да даде приоритет на борбата срещу трафикантите и наркобароните, вместо да преследва дребните потребители на дрога, заявиха членовете на ЕП.

В реч вчера филипинският президент заяви, че ще продължи да се придържа към политиката си. "Още хора ще умрат. Вече казах - не смятам да спирам. Ще продължа, докато не бъде убит и последният наркобос на Филипините и докато на улицата не остане нито един наркопласьор", предупреди той.

Началникът на филипинската полиция увери днес Европарламента, че сигурността на най-острия критик на президента Дутерте - сенатор Лейла де Лима, арестувана по обвинения, свързани с наркотици - е гарантирана, предаде ДПА.

Миналата седмица ЕП призова Де Лима да бъде освободена, заяви, че обвиненията срещу нея имат политически мотиви и призова филипинското правителство да й гарантира сигурност и справедлив процес.

Де Лима е в ареста от 24 февруари по обвинения, че е получавала подкупи от осъдени за наркотици затворници, за да могат безпрепятствено да продължат търговията си с дрога.

"Не е нужно да ни се напомня, наистина я пазим", заяви шефът на националната полиция Роналд дела Роса. Във връзка с искането за освобождаването на сенаторката Дела Роса каза, че съдът е издал заповедта за задържането й и искането трябва да бъде отправено към него.

/БТА/