Половината от мъжете, пиещи фалшивата ракия на казаните, имат проблеми със стерилитета и не могат да имат собствени деца. В друга голяма част от семействата, където на почит е домашнярката, пък се раждат дечица с множество различни увреждания. Това предупреждават водещи специалисти по репродуктивно здраве. Според лекарите има връзка между епидемията от стерилитет и бума на нелегалното производство, което е пълно с отровни съединения и често се прави от нелегален спирт за горене (метилов алкохол). Цветът и ароматът се докарват от китайски оцветители и ароматизатори за тоалетни, гнусят се препатили.

През последните 15 години т.нар. селски казани за варене на ракия изживяват същински ренесанс и ежедневно бълват тонове метилов алкохол. За тези 15 години са се увеличили тройно семействата с репродуктивни проблеми. Ако преди десетилетие стерилитетът засягаше предимно градското население, сега една трета от пациентите са в селските райони.

А по селата се върти най-големият алъш-вериш с ментета. Първо защото казанджийниците са там и второ, защото контрол в малките населени места липсва, допълни информацията ни шефът на лозаро-винарската камара Радослав Радев, който бе гост в предаването на Димитър Цонев точно по въпросите на нелегалното производство.

Това е така, защото доказано дори най-стриктно приготвената домашна ракия не може да се пречисти достатъчно добре и на практика е по-опасна дори от най-евтината купешка. И заради директния огън, който не позволява контрол на температурата, и заради малкия капацитет на дестилационната колона в сравнение с промишлената, разкри тънкости от производството шефът на най-голямата професионална организация на лозарите и винарите в България.