Игнажден идва с един ден по-рано тази година, след като в официалния църковен календар на Светия синод празникът на Свети Игнатий Богоносец се оказа вписан на 19-и, а не на 20 декември. Игнажден е голям празник и в религиозния, и в народния календар, но репортерска проверка на „Марица” показа, че и дълбоко вярващите пловдивчани дори не подозират, че денят на Свети Игнатий е преместен в деня преди традиционната дата.
„По типик /устав/ празникът на Свети Игнатий се мести с ден по-рано винаги когато се пада в неделя преди Рождество Христово. Това се прави, защото службата за Игнажден не може да се съчетае с неделната преди рождественските празници”, заяви отец Виктор Христев от митрополитската църква „Св. Марина”. Справка в календара показа, че за последно Игнажден се е падал в неделя през 2009 г. В официалния календар на църквата за тази година, публикуван на сайта на синода, обаче денят на свети Игнатий е отбелязан на 20 декември.
„Календарът на църквата може и да не е бил променян тогава, но службата на Свети Игнатий е била проведена в храмовете на 19 декември. Това се прави, за да се отдаде подобаваща почит както на Игнажден, така и на настъпващите дни на Рождество Христово”, обясни пред „Марица” Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.
И след като промяната на датата за първи път присъства официално в календара, се налага още днес човек да внимава кой пръв „полазва” дома му. Отколешно българско поверие сочи, че ако на този ден първият прекрачил прага на жилището е добър и богат човек, годината ще бъде плодоносна и успешна./Марица.бг