Румъния има цяло правителство в затвора. Така обобщава румънският в. "Адевърул" борбата с корупцията в северната ни съседка. Бивш премиер и ексминистри, осъдени за корупция, могат да сформират зад решетките кабинет на националното единство, отбелязва още изданието.

След революцията в Румъния, и особено в последните 5 години, съдиите изпратиха зад решетките поне 13 политици, които са заемали министерски постове в различни правителства.

На практика румънските магистрати създадоха условия и зад решетките да може да се сформира правителство, при това на националното единство, тъй като там се намират бивши министри от целия политически спектър в страната, отбелязва в. "Адевърул".

Премиерският пост в правителството на раираните костюми се полага на Адриан Нъстасе, който беше на власт от 2000 г. до 2004 г.

Постът на вицепремиер зад решетките може да изпълнява Джордже Копос – политик, който за кратко бе зам. министър-председател от 2004 г. до 2006 г. Той излежава две присъди – едната е 4 г. и 8 месеца заради укриване на данъци и пране на пари.

Ясно е и кой ще оглави Министерството на земеделието – бившият министър Йоан Аврам Мурешан, който получи най-голямото наказание от всички, осъдени досега управници за корупция – 7 г. затвор.

Зад решетките в северната ни съседка са също по един министър на икономиката, на финансите, на транспорта, двама на отбраната, двама бивши министри на съобщенията и един на правосъдието.

На опашката за раирани костюми чакат още доста бивши министри, както и екскметът на Букурещ Адриян Видяну.

Да не забравяме и подалия през ноември оставка премиер Виктор Понта. Той е обвинен във фалшифициране, пране на пари и съучастничество в укриване на данъци.

Той все още чака старта на съдебна процедура в румънския Върховен съд, въпреки че все още не е насрочена дата за делото.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

488 гледания   |  Още видео
Гласувай:
2 гласа


Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg