Администрацията на американския президент Барак Обама е дала на военното ръководство на страната пълномощия да нанася въздушни удари по терористите от "Ислямска държава" на територията на Афганистан, съобщи "Вашингтон пост", цитиран от ТАСС.

"Новите правила за водене на бойни действия, приети миналата седмица, разрешават на военното командване в Афганистан да нанася въздушни удари по джихадистите от ИД така, както и по екстремистите от терористичната мрежа Ал Каида", пише вестникът, цитирайки източник от министерството на отбраната на САЩ.

Досега американските военни имаха пълномощия да нанасят авиоудари в Афганистан само в три случая - при защита на чуждестранни въоръжени сили, при подкрепа на афганистанските правителствени сили, както и по позиции на Ал Каида и нейните местни гнезда.

Преди година САЩ и другите страни от НАТО обявиха за "завършването на мисията на своите войски в Афганистан и предадоха контрола за положението в страната на националната армия и местните сили за сигурност.

Оттогава американски войници и офицери не участват във военни действия против талибаните. Тяхната задача е да оказват помощ за подготовката и снабдяването на афганистанските въоръжени сили, а също да подкрепят контратерористичните операции срещу остатъците от Ал Каида и нейните поддръжници.

(БТА)