Али Давид подготвял атаката поне година, взел пример от амока във Винеден през 2009 и от Брейвик.

Пистолетът на Али Давид, с който той уби 9 души и се самоуби, е бил театрален реквизит, преоборудван и направен отново огнестрелен. Купен е от Словакия. Това съобщи "Зюддойче цайтунг", като се позова на следствието.

Това бе потвърдено днес и от полицията в Мюнхен. На брифинг говорител заяви, че момчето е готвило атаката си поне от края на миналото лято. През цялото време мислил единствено за предстоящата атака. 

18-годишният стреля с полуавтоматичен пистолет Глок 17, съобщава 24 часа. В раницата му са открити 300 патрона. Според вестника убиецът е ползвал за пример предишен амок на ученик . През 2009 година във Винеден край Щутгарт 17-годишният Тим Кречмер уби 15 души. Али Давид пътувал м. г. до Винеден, правил е снимки на мястото на трагедията.

Това означава, че е подготвял деянието си най-малко година. Другият му пример е норвежкият масов убиец Брейвик, който уби 73 души преди 5 г. Убийствата в Мюнхен станаха в деня на годишнината. В компютъра на ученика е открит "манифест"-а на Брейвик.

Али Давид е бил два месеца в болница заради психическа болест. В петък той убива в мола предимно хора близо до неговата възраст, изглеждащи като чужденци. Сред жертвите има един унгарец, един грък, трима косовари, един турчин, и един без национална принадлежност. Според медиите стрелецът се е самоубил точно до двама полицаи, които вижда до себе си.

Убиецът е играел на компютърни игри със стрелба. Забраната им се обсъжда периодично в германия и сега темата отново бе повдигната от вътрешният министър Томас де Мезиер.

Във видеозаписът, в който се вижда как убиецът се кара със съсед, свидетел на атаките, Али Давид казва: "Бях на психиатрично лечение. 7 години бях тормозен в училище, накрая трябваше да си купя пистолет и да ви избия. Сега доволни ли сте". Съседът го нарича "Кanake", което е обидната дума за турски гастарбайтер или чужденец въобще.

Ученикът отговаря: "Аз съм германец, израснал съм в Германия". После уточнява, че е живял в област с много хора на социални помощи. Полицията изхожда, че мотивите за стрелбата са омраза към чужденците, въпреки че самият убиец е от ирански произход.

Той е бил лекуван от депресия, дефицит на концентрация и социофобия.

Заради случая в Мюнхен в Германия се обсъжда затягане на правилата за продажба на оръжие. Ще се подложи на дебати и предложение армията да може да се включва при терористични заплахи или масови убийства. В момента тя по конституция има право да се намесва само при природни катастрофи.