Според предизборния щаб на Хилари Клинтън руските тайни служби са разбили сървърите на Демократическата партия с цел изтичане на имейли, действайки в интерес на републиканския кандидат Доналд Тръмп, пише Би Би Си, руска редакция.

Някои експерти споделят опасения, че ако Тръмп наистина е свързан с Русия, Москва може да повлияе на резултата от американските избори.

Външният министър Сергей Лавров отхвърли предположенията, че Русия е замесена в кибератаката срещу сървърите на Демократическата партия на САЩ.

"Не бих искал да използвам ругатни", отвърна той, помолен от журналисти да коментира тези изявления.

Има ли всъщност нещо, което малко от малко да свързва Тръмп с Русия?

1. Хакерската атака срещу електронната поща

Конгресът на Демократическата партия в САЩ се очакваше да мине като по вода - ако не бяха изтекли данни от сървърите на Националния комитет на партията, което предизвика пълен хаос във Филаделфия.

Както съобщи по-късно "Ню Йорк таймс", "анализът на станалото налага извода, че сървърите на Националния комитет са били разбити от две руски спецслужби".

А изданието "Дейли бийст" писа, че "според някои официални лица в САЩ атаката е била съзнателен опит президентските избори да бъдат повлияни в полза на Доналд Тръмп".

Тръмп и помощниците му отричат каквато и да било връзка с хакерската атака и няма никакви доказателства кандидатът да е замесен.

"Новият градски майтап: Русия натъкмила катастрофално изтичане на имейли, каквито не бива да се пишат, защото Путин ме харесвал", писа Доналд Тръмп на страницата си в Тwitter.

2. Руска следа в щаба на Тръмп

Шефът на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт е прекарал кариерата си предимно като политически съветник в Източна Европа.

Работил е например за сваления от власт през 2014 г. президент на Украйна Виктор Янукович, известен съюзник на Путин.

Журналистът от изданието "Токинг пойнтс мемо" Джош Маршал е сред най-страстните поддръжници на идеята, че кандидатът на републиканците има връзка с Русия. Според Маршал външнополитическият съветник на Тръмп Картър Пейдж "е в постоянни финансови и трудови отношения" с "Газпром".

"Ще кажем без преувеличение, че щом си обвързан с "Газпром" на толкова сериозно равнище, това автоматично води до пълна лоялност към политиката на Путин", пише в изданието си Маршал.

В отговор на думите му обаче експертът по информационна сигурност и писател Джефри Кар забеляза, че Пейдж е спрял сътрудничеството с "Газпром" още през 2007 г. и оттогава е спечелил в Русия много малко пари.

3. Промени в дневния ред на републиканците

Дни преди конгреса на републиканците миналата седмица националният партиен комитет промени позицията си към Русия - под натиска на служители от щаба на Тръмп.

Един делегат бе предложил поправка, която приканва САЩ да подпомогнат Украйна със "смъртоносни оръжия" за борба срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в източните региони. По данни на в. "Вашингтон пост" обаче тъкмо екипът на Тръмп е издействал формулировката да бъде смекчена; сега тя звучи като "предоставяне на съответна помощ".

Това се разбра по същото време, когато републиканският кандидат заяви, че може да откаже безусловна подкрепа на американските съюзници от НАТО, ако Русия нахлуе в балтийските страни.

От друга страна, макар тази позиция да се разминава с традиционните принципи на републиканците, във Вашингтон и друг път са чували подобни неща.

"Президентът Барак Обама взе решение да не изпраща оръжия в Украйна - въпреки препоръките на Държавния департамент", пише "Вашингтон пост".

4. Финансови връзки

Тръмп вече не се впуска в бизнес с американски банки. Вместо това според Джош Маршал е възстановил и укрепил финансовата си империя до голяма степен с помощта на капитал, дошъл от Русия.

Наред с другото се споменават и "съмнителни източници от Русия и Казахстан", сочи съдебен иск, чийто текст публикува "Ню Йорк таймс".

Самият Тръмп заявява, че няма никакви инвестиции в Русия.

Както пише в сп. "Форин полиси" Юлия Йофе, при все че голям брой чуждестранни фирми са успели да развият бизнес в Русия, Тръмп и до днес не е постигнал съществени успехи по въпроса.

"Фактът, че след толкова опити и с толкова сериозни намерения Тръмп не е сполучил да построи нищо в Русия - както са успели да сторят "Риц Карлтън", "Кемпински", "Радисън", "Хилтън" и много други западни хотелски вериги, показва, че няма достатъчно връзки с влиятелни хора в Русия", пише журналистката.

Компании, работещи с недвижими имоти, нерядко се сдобиват с голям бизнес в Русия - но няма никакви доказателства политическите възгледи на Тръмп да са били "купени".

"Корелацията не доказва причинно-следствена връзка. Ако инвеститорите искат да влияят върху хора, разполагащи с власт, това още не значи, че успяват", пише Даниел Дрезнер, журналист от "Вашингтон пост".

5. "Здраво мъжко приятелство"

Путин е наричал Тръмп "много ярък" и "талантлив" човек.

Тръмп неколкократно е говорил с възхита за политическата сила на Путин.

"Виждаме силна взаимна симпатия между Владимир Путин и Доналд Тръмп", заяви съветникът на Хилари Клинтън Джон Подеста, запитан в телевизионно интервю за хакерската атака срещу сървърите на демократите. Той обаче изтъкна, че Тръмп няма никаква връзка с руския президент.

Президентът на САЩ Барак Обама каза в интервю за телевизия Ен Би Си, че не знае дали в хакерската атака има руска следа.

"Зная само, че Тръмп неведнъж е изразявал възхищение от Путин. И мисля, че в Русия го обичат", добави Обама.

Според Юлия Йофе хората в Кремъл не обичат Хилари Клинтън и смятат, че президентството на Тръмп би било политически по-изгодно за Русия.

Но всичко това не означава, че Тръмп е в сговор с Путин. Няма нищо противозаконно в това да говориш с топли думи за един американски кандидат-президент или да имаш политически възгледи, сходни с неговите.

Още повече, че както личи от последните социологически анкети, това не е пречка за избирателите в САЩ.
 

/БТА/