Депутат от турската опозиция предлага църквата Св. София да стане отново джамия и в нея да бъдат извършвани ислямски ритуали.

Депутатът от опозиционната Партия на националистическото действие Юсуф Халачоглу е внесъл в парламента предложение, в което се иска Света София да бъде отново превърната в джамия и да бъдат извършвани в нея ислямски ритуали, предаде БНР.

В документа се отбелязва, че решението, с което през 1935 г.Света София е превърната в национален музей, е недействително, понеже и подписът на Ататюрк под това решение е бил фалшифициран.

Депутатът, който е бивш директор на Съвета за турска история, твърди още, че документът за това, че Света София е джамия, се намира в османските архиви от 1453 г. и е скрепен с печата на султан Мехмед завоевателя на Константинопол. 481 години Света София е била джамия и е редно да бъде възстановен този статут, отбелязва той.

Претенциите за превръщането на Света София в джамия не са нови. Членове на различни ислямистки организации от време на време организират протестни демонстрации с подобни искания.

Преди време президентът Реджеп Ердоган в отговор на техните искания бе отговорил: ” Вие първо напълнете Султан Ахмед, пък после ще видим“, имайки предвид Синята джамия, която е срещу  Света София.

Претенции за Света София имат и християнските среди, които искат да бъде възстановена като християнски храм, каквато е била преди 14 века.

Преди време гръцки депутат бе подал иск. Вселенският патриарх Вартоломей Първи също поставя на вниманието Света София да бъде възстановена като църква или да бъде отворена за извършване на християнски ритуали.