Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу внесе пояснение в предишно свое изявление, че Турция би могла да изпраща всеки месец "15 хиляди бежанци в Европа", съобщават турски медии.

Сойлу уточни, че той е имал предвид само "нередовните мигранти", които се опитват да стигнат по море до други държави. Противоречивото изявление Сойлу направи на 16 март в разгара на дипломатическа криза между Германия и Холандия, причинена от решението на Хага да забрани на турски министри да участват в мероприятия в страната, за да агитират в полза на промените, които ще бъдат поставени през април на референдум в Турция.

"Направих изявление в предишните дни. Казах: "Ако искате, можем да отворим вратите и да ви изпратим 15 хиляди бежанци на месец", каза той и намекна, че тези думи са били изопачени в полза на опозицията. Сойлу уточни, че не става дума за бежанци, намерили убежище в Турция.

Министърът критикува и опозиционния в. "Джумхуриет" , че е изопачил забележките му по въпроса. "Това, за което говорех, бяха нередовни мигранти. Невежи хора, които не четат и не пишат, които се наричат писатели, но не знаят нищо за света и чиито сърца са пълни само с омраза, си помислиха нещо друго", добави министърът.

В изказването си Сойлу каза, че Турция е залавяла средно около 15 000 мигранти месечно през 2016 г. при опита им по море да стигнат до други държави. "Наричаме ги нередовни мигранти. Бихме могли да се оттеглим, да не ги хващаме и да отворим пътя за изпращането им в Европа. Само че ги залавяхме, за да се съобразим със споразумението," каза още той, имайки предвид сделката между Турция и ЕС за овладяване на миграцията към Европа.

"Ние спазихме споразумението, но те (Европа) не спазиха нито един член. Те нямат намерение да го направят, защото ден и нощ си правят парични сметки", добави Сойлу.