Учените са открили, че жените, които предпочитат готови храни вместо здравословни домашни гозби, са три пъти по-склонни да имат рак на гърдата. Според изследователите причината за увеличаването на риска от заболявания може да бъдат продукти, които причиняват възпаление в организма.

Това се казва в доклад, представен по време на среща на Американското дружество по клинична онкология. Авторите на изследването съобщават, че жени, които използват определени продукти имат с 39 % по-голям риск да развият рак на гърдата, отколкото останалите. Такива хора също могат да имат 2.72 пъти по-голяма вероятност да се разболеят от по-тежка и агресивна форма на онкология.

В списъка с потенциално опасни продукти учените включиха готови сосове, които се използват за производството на пасти и къри, хляб, сладкиши и сладки. Предполага се, че те увеличават риска от рак, като увреждат ДНК клетките.

Независимо от това, експертите отбелязват, че е необходимо повече изследвания, преди да дадат препоръки на жените да не използват тези продукти. Според учените основното нещо е да не се преяжда: яденето на преработено месо, бързо хранене и сладкиши веднъж или два пъти седмично няма да навреди.