Във видеоклип на американската Национална космическа агенция (NASA) сияйни танцуващи линии разкриват невидимата магнитна активност на повърхността на Слънцето, пише Space, цитиран от "Фокус". Магнитната структура на звездата и драматичната активност, която захранва двигателя й, са визуализирани чрез съчетание от компютърно моделиране и соларни изображения. Макар да са невидими, магнитните полета на Слънцето са титанична сила, която не само предизвиква движението на соларния материал, но и достига до всички планети в системата. Тази сила влияе на космическите апарати и сателитите, причинява северните сияния и нарушава радиокомуникациите на Земята.

Зелените и пурпурните линии във видеото са отворените магнитни полета, които се простират далече в Космоса. Те представляват северната и южната полярност - като Земята, Слънцето има полюси, магнитни региони на противоположни страни на “тялото” му. Белите линии са затворени магнитни полета, който се огъват и влизат обратно в Слънцето.

Плазмата на повърхността на звездата - материя, състояща се от подобни на газ заредени частици, нагряти до приблизително 5500 градуса по Целзий, се носи в безкраен, неуморен балет. Магнитното поле е както участник, така и хореограф на този сложен танц.

Движенията на плазмата по слънчевата повърхност са плавни и грациозни с бляскавите си извивки, които се появяват и разпадат, и нишки, които са протягат и свиват. Слънчевата повърхност обаче често изригва във внезапни, мощни експлозии, наречени коронарни масови изригвания. Гигантски облаци от плазма биват изхвърляни от Слънцето към Космоса.

Модели като този помагат на учените да предсказват масови коронарни изригвания и слънчеви бури.