Въпреки многогодишните опити на учените да открият начин, който да превърне вечния живот в достижима мечта, това надали ще се случи. Според последното научно изследване на американците никой няма да успее да бие досегашния рекорд от 122 г. за най-продължително човешко съществуване, независимо от генетичните или фармакологични интервенции. Шансът това да се случи е едно на 10 000, твърдят още учените от Американския колеж по медицина „Алберт Айнщайн”.
Използвайки данни от близо 40 страни от целия свят, базирания в Ню Йорк изследователски екип е разкрил, че „таванът” на човешката продължителност на живота вече е бил достигнат през 90-те години на миналия век. Рекордът е бил поставен през 1997 г. от французойката Жан Калмен, която е достигнала невероятните 122 години и 164 дни, допълва БГНЕС.

Европейската нощ на учените - мястото, където да се запознаем с науката

"Днес максималната продължителност на живота на хората е фиксирана и подлежи на природни ограничения”, коментира авторът на научния труд Брандън Милхолан.Това би могло да се промени, разбира се, в случай на огромно и неочаквано откритие в областта на медицината или технологиите. „В последните няколко десетилетия иновациите в медицината може и да са открили способи за подобряване на качеството на живота ни, но не и за увеличението на максималната му продължителност”, споделя още Милхоланд. Според него научното откритие, което би могло да промени това, трябва да надмине „всичко, което сме виждали досега”.