В Пловдивския Окръжен съд стартира делото срещу Катя Лерца, която на 13 май прегази с джипа си полицая Делян Палазов.

На предишното, разпоредително заседание през декември,  Катя Лерца поиска делото да се гледа по съкратеното съдебно производство, с което по процедура се признават всички факти и обстоятелства по обвинителния акт. Така процесът  би протекъл без разпит на свидетели и вещи лица. Според юристи по този начин Катя Лерца може да получи присъда с 1/3 под минимума. 

За такова престъпление законът предвижда лишаване от свобода за срок от 2 до 6 години  На днешното дело по същество, съдът ще се произнесе дали това искане се приема. Ако бъде допуснато, процесът може да приключи в рамките на едно заседание.

Междувременно, защитата на бизнесдамата изненадващо обяви, че признават наличните факти, но не и виновност.  

От своя страна, близките на загиналия полицай заявиха, че ще настояват за максимална присъда. Тежката катастрофа стана на 13 май, а три дни след това Катя Лерца бе освободена под гаранция от 10 000 лева, които по-късно бяха намалени на шест хиляди.  

Въпреки отнетото й право да шофира, сочената за бизнесдама бе засечена зад волана месец след катастрофата. От прокуратурата тогава обясниха, че книжката на бизнесдамата не е била отнета заради сложен юридически казус, който не е законодателно изчистен.