По повод появилия се напоследък обществен дебат - дали да не се въведат задължителни тестове за наркотици за всички ученици, Lentata.com публикува мнение от социалната мрежа. Юлия Георгиева кратко и ясно обяснява негативите на една такава идея. Ето и мотивите й:

Очевидно има хора, които не разбират защо тестуването на ученици за наркотици е недопустимо, ще се опитам да го обясня ясно.
1. Тестовете за наркотици се ползват като помощно средство при лечение на зависимости. Те са патерицата, която помага на хората да не вземат наркотици, когато вече се лекуват.
2. От психологическа гл. точка, посланието, което се изпраща на децата е, че те не могат да носят отговорност, че са опитни зайчета, с които всеки може да си прави каквото поиска. Родителите чуват, че са некадърни и не могат да се справят с възпитанието на децата си. Децата ще бъдат физически унизени, което допълнително ще натовари детската психика.
3. Незаконно е всяко изследване на деца, без писменото съгласие на родителите.
4. Няма изобретени тестове за най-разпространените и опасни синтетични вещества. Те, които са най-евтини, достъпни и вредни НЯМА да бъдат засечени.
5. Ако това се случи, от ползването на неефективните и лесни за манипулация тестове, ще се облагодетелстват избрани фармацевтични компании, които поемат тази супер скъпа поръчка.
Превенция се прави с истинна информация и коректно запознаване на децата с начините на действие на наркотиците, вредите, които те причиняват.

Качествената превенция предполага силни семейни връзки и доверие, не преследване.
Освен всичко дотук, остава въпросът "Какво правим при положителен тест?".
В България няма ефективни схеми за лечение на зависимости за деца. Всъщност няма никакви.

Много по-умно би било да бъдат финансирани добри програми, които работят с проблема, вместо да преследваме всички деца. Нека не забравяме, че тийнейджърите често просто експериментират с вещества, да не забравяме и че само около 10% от хората, които са опитвали наркотици развиват зависимости и имат последващи проблеми.
Да не забравяме и че най-сериозните проблеми при подрастващите са свързани с употребата на напълно легалните алкохол и цигари, които тук са пропуснати твърде удобно.