С официална среща с губернатора на Санкт Петербург Георги Полтавченко, завърши посещението на областния управител Здравко Димитров в Санкт Петербург. Димитров беше от делегатите на III Международен конгрес „ Санкт Петербург и славянския свят“.

Срещата между Здравко Димитров и Полтавченко се състоя в резиденцията на губернатора на Санкт Петербург - Смолни. Димитров поздрави Полтавченко за добрата организация на конгреса и му отпрати пожелания за успешно бъдещо развитие. Областният управител на Пловдив предложи в следващия форум да бъда включен и раздел туризъм, защото Пловдив и Санкт Петербург са градове със стара история и изключителни архитектурни и културно-исторически забележителности.

Димитров покани своя колега на официална визита в Пловдив и областта. Георги Полтавченко, който е третият човек по влияние в Русия след президента на Русия Владимир Путин и Министър-председателя Дмитрий Медведев, и двамата родени в Санкт Петербург, благодари на Димитров за поканата.

По време на визитата в Санкт Петербург  Здравко Димитров се срещна и с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, както и със заместник-губернатора на Санкт Петербург Сергей Мовчан.

С Бокова бяха обсъдени съвместни мероприятия, касаещи успешното представяне на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година и възможностите за международен културен трансфер, а на срещата със Сергей Николаевич Мовчан беше взето решение да се възобновят двустранните търговски взаимоотношения между Санкт Петербург и Пловдив.